Economic

Petrom imprumuta 500 milioane de euro de la noua banci

Ziarul de Vrancea
22 dec 2009 962 vizualizări
Fondurile vor fi folosite pentru finantarea investitiilor, acoperirea nevoilor financiare ale companiei si pentru potentiale rambursari ale datoriilor existente

Petrom a contractat o noua linie de credit, in valoare de 500 milioane euro, pe termen de trei ani, pe care o va utiliza pentru finantarea investitiilor, acoperirea nevoilor financiare ale companiei si pentru potentiale rambursari ale datoriilor existente, potrivit unui comunicat al companiei. "Dupa cinci ani de la privatizare "" perioada in care compania a facut progrese considerabile, avem o baza solida care ne va permite atingerea potentialului companiei in anii urmatori. In acesti cinci ani, media anualizata a investitiilor noastre s-a situat la circa 1 miliard de euro, asadar am investit substantial mai mult comparativ cu obligatia stipulata in contractul de privatizare. In primii patru ani, investitiile au fost sustinute din cresterea de capital de la privatizare si din fluxul de numerar al companiei, iar in ultimul an am inceput un program de finantare cu sectorul bancar. In vederea dezvoltarii durabile a companiei, trebuie sa continuam sa investim la acelasi nivel ridicat, pentru a sustine procesul de modernizare si proiectele strategice, asigurind in acelasi timp o situatie financiara echilibrata", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe. Imprumutul a fost coordonat de Erste Group Bank si este acordat de 9 banci internationale, inclusiv reprezentantele lor in Romania, respectiv: Erste Group Bank AG impreuna cu Banca Comerciala Romana, Unicredit Bank Austria impreuna cu Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich si Raiffeisen Bank, Bawag P.S.K, La Caixa (sucursala din Romania), EFG Eurobank Ergasias, ING Bank NV, Marfin Egnatia Bank, precum si Banca Romaneasca. "Acest nou imprumut este un succes si demonstreaza atit increderea bancilor in potentialul companiei, cit si recunoasterea progreselor din ultimii ani. Ne mentinem angajamentul de a pastra un grad de indatorare de pina la 30%, in conformitate cu strategia financiara a grupului OMV", spune directorul financiar al Petrom, Reinhard Pichler. In plus, o linie de credit multi-valuta de 375 milioane euro, obtinuta in octombrie 2008, cu termen de rambursare 3 ani, a fost modificata, prin extinderea perioadei de rambursare pina in 2012. Totodata, compania precizeaza ca, avind in vedere necesitatile de investitii ale companiei, noul credit nu exclude posibilitatea unei majorari de capital in viitor. Directorul general al Petrom declarase saptamina trecuta ca va purta discutii cu reprezentantii viitorului Guvern pentru a-i convinge sa participe la o posibila majorare a capitalului companiei, in vederea derularii investitiilor. "Sper ca viitorul Guvern va lua in calcul paticiparea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi facuta pentru investitii", a spus joi Mariana Gheorghe. Ulterior, surse guvernamentale au spus ca statul roman ar putea participa la majorarea capitalului producatorului de titei si gaze Petrom (SNP), operatiune estimata la circa un miliard de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.