Economic

Pensiile vor fi indexate din 2011 doar cu rata inflatiei

Ziarul de Vrancea
18 dec 2009 1055 vizualizări
Metodologia de calcul al punctului de pensie va fi schimbata, punctul de pensie urmind sa fie plafonat la 40% din salariul mediu brut

Ministerul Muncii propune ca pensiile sa fie majorate in raport cu inflatia de la 1 ianuarie 2011 si ca punctul de pensie sa fie calculat la 40% din salariul mediu brut, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI si cei ai BM, se arata intr-un document semnat de secretarul de stat Mihai Seitan. In prezent, punctul de pensie reprezinta 43,2% din salariul mediu brut estimat pentru 2009, de 1.693 lei, si este in valoare de 732,8 lei. "Pentru persoanele inscrise la pensie incepind cu 1 ianuarie 2011, la punctajul mediu anual determinat, se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 40% din salariul mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data. Indicele de corectie mentionat se aplica o singura data, la inscierea initiala in pensie", se arata in documentul intocmit de reprezentantii Ministerului Muncii. Mihai Seitan precizeaza ca "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabila". Ministerul Muncii a hotarit, totodata, sa propuna indexarea pensiilor in raport cu inflatia, in urma recomandarilor facute reprezentantii Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International. "Conform recomandarilor formulate, indexarea pensiilor existente (deja acordate) ar trebui separata de evolutia punctului de pensie, urmind a fi realizata procentual in raport cu inflatia", se explica in document. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai seitan, precizeaza ca "atit Banca Mondiala cit si FMI, in urma negocierilor, au formulat recomandari potrivit carora valoarea punctului de pensie utilizata la calculul prestatiilor ar trebui in continuare sa fie majorata in raport cu salariile si ar trebui utilizata numai la calculul pensiei in momentul calcularii primei pensii". Proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice rezultat in urma negocierilor cu FMI si Banca Mondiala prevede ca "valoarea punctului de pensie, se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si se determina prin majorarea ultimei valori a punctui de pensie din anul precedent cu rata inflatiei la care se adauga jumatate din cresterea reala a salariului mediu brut, prognozate pentru anul urmator".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.