Economic

Datoria publica va urca pina la o treime din PIB

Ziarul de Vrancea
18 dec 2009 1009 vizualizări
La sfirsitul anului trecut datoria publica reprezenta numai 21% din PIB

Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza ca la sfirsitul acestui an datoria publica se va situa la 29,9% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu 27,6% din PIB la 31 octombrie, potrivit unui comunicat publicat ieri pe pagina sa de internet. La sfirsitul lui 2008, datoria publica totala era de 109,75 miliarde lei si reprezenta 21,78% din produsul intern brut din 2008. "Pentru sfirsitul anului 2009 se estimeaza cresterea acestui indicator pina la un nivel de 29,9% din PIB. (...) Conform datelor operative, nivelul datoriei publice (in conformitate cu legislatia nationala se includ garantiile emise) la 31 octombrie 2009 a reprezentat 27,6% din PIB, in conditiile in care valoarea maxima permisa membrilor UE prin tratatul de la Maastricht este de 60% PIB", se arata in comunicat. La 30 septembrie, cind MFP a publicat pe site ultimele date, datoria publica totala a Romaniei la 140,09 miliarde lei (33,4 miliarde euro), si reprezenta 28,17% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru finalul lui 2009, de 497,3 miliarde lei. Finantele precizeaza ca, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene, datoria publica medie la nivelul UE (conform metodologiei UE nu se includ garantiile acordate) ar putea creste de la 61,5% din PIB la sfirsitul anului 2008 pina la 73% in 2009. La finalul anului trecut, Ungaria avea un grad de indatorare de 73% din PIB, Polonia, de 47,1%, Cehia, de 29,8%, Grecia, de 99,2% si Italia, de 105,8%.


Dobinzile, ca barca pe valuri


Ministerul a precizat ca, la inceputul acestui an, dobinda la titlurile de stat era apropiata de dobinda de facilitate de credit lombard (14,25 %), in timp ce, din februarie acestea au fost reduse treptat, pina la nivelul de 10% platit in prezent. Pentru 2010, Finantele mizeaza pe scaderea in continuare a acestor randamente, "asigurind-se, astfel, un cost de refinantare sensibil diminuat". Totodata, MFP a subliniat ca, in prezent, conditiile financiare ale imprumuturilor externe contractate de la aceste institutii internationale sint mai favorabile decit cele aplicabile imprumuturilor de pe piata interna de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finantarea deficitului bugetar determina diminuarea cheltuielilor cu dobinzile.


Bugetul pe 2010, conditie esentiala pentru fondurile FMI


Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca a convenit cu reprezentantii FMI un calendar foarte strins, care presupune adoptarea bugetului pentru 2010 pina pe 16 ianuarie, asa incit Romania sa poata primi, pe 17 februarie, 2,3 miliarde de euro, care vor merge jumatate la BNR, jumatate la MF. Seful statului a subliniat ca dinolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incit Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presedintele a spus ca va adresa o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, "pentru a le ruga sa faca tot ceea ce se poate" pentru ca Romania sa se incadreze in acest program "foarte strins". "In primul rind va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest Guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pina la sfirsitul anului. incepind cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat. Numai cu bugetul de stat aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene, a Fondului si a Bancii Mondiale pentru evaluare", a explicat Traian Basescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 37 minute, 17 secunde
Halal sa ne fie!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.