Economic

Fondurile de la FMI ar putea veni in februarie

Ziarul de Vrancea
17 dec 2009 816 vizualizări
Seful delegatiei Fondului Monetar in Romania, Jeffrey Franks a precizat ca din cauza timpului scurt urmatoare trannsa nu poate fi livrata in ianuarie

FMI va livra Romaniei urmatoarea transa "cel mai probabil in luna februarie", in conditiile in care misiunea va reveni la Bucuresti in ianuarie, a declarat ieri seful delegatiei Fondului, Jeffrey Franks, dupa intilnirea cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Tehnic, ar fi un program foarte strins sa incercam sa livram transa in ianuarie, dar lucram la calendarul exact. Anticipam ca misiunea va reveni in ianuarie si, dupa finalizarea discutiilor, vom merge foarte repede in board. Cel mai probabil, vom livra transa in februarie, dar ne miscam cit putem de repede", a afirmat Franks. El a calificat intilnirea de la BNR ca fiind "foarte productiva" si a precizat ca oficialii au discutat despre datele actualizate privind sectoarele monetar si financiar. In plus, seful misiunii FMI a prezentat bancii centrale evolutia discutiilor cu Ministerul Finantelor si detaliile viitoare ale programului. Totodata, Franks a precizat ca nu exclude livrarea cumulata a transelor trei si patru pentru Romania. "Este o posibilitate sa livram transele impreuna, dar discutam inca si calendarul nu e stabilit inca", a spus el. Seful misiunii FMI a reiterat ca tinta in plan fiscal este ca Romania sa ajunga la deficite bugetare reduse in urmatorii ani si ca decizia de reducere a cheltuielilor in acest sens apartine guvernului. Surse citate de catre NewsIn au declarat ca FMI ar putea permite livrarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat Romaniei catre bugetul de stat, in conditiile in care aceasta masura ar lasa la dispozitia mediului privat mai multe resurse si ar optimiza costul Finantelor cu dobinzile. Acestea au completat ca nu exclud livrarea in intregime a transelor urmatoare catre bugetul de stat, dar ca este posibil sa se mearga si pe formula agreata anterior, de utilizarea a unei jumatati din transe pentru rezervele valutare si a celeilalte pentru finantarea deficitului public. "In mod traditional, imprumuturile de la Fondul Monetar International au ca scop sustinerea rezervelor valutare ale bancii centrale. Cu toate acestea, anticipind in continuare o nevoie mare de finantare a deficitului bugetar, banii de la Fond ar putea sa nu mai mearga direct in rezervele valutare ale BNR decit in masura in care banca centrala solicita acest lucru", au precizat sursele. FMI a permis deja ca, in mod exceptional, jumatate din transele a II-a si a III-a sa mearga la bugetul de stat, restul spre rezervele valutare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.