Economic

Banca centrala austriaca si Volksbanken dezmint ca banca ar avea probleme

Ziarul de Vrancea
16 dec 2009 736 vizualizări
Banca centrala a Austriei si Oesterreichische Volksbanken, ce detine in Romania Volksbank au dezmintit informatiile publicate de cotidianul austriac Die Presse, potrivit carora banca s-ar afla sub supraveghere si ar putea fi nationalizata, potrivit Reuters.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Astfel, banca centrala austriaca a anuntat ieri ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Group Alpe Adria, care a fost nationalizata. "Potrivit testelor de stres pe care le-am derulat, banca nu a coborit sub nivelul minim impus de capitalizare nici intr-un scenariu dificil", a spus purtatorul de cuvint al bancii centrale, Oliver Huber. In plus, el a afirmat ca nu exista o lista a bancilor comerciale sub supraveghere speciala. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al Oesterreichische Volksbanken a declarat ca nu sint riscuri de nationalizare si ca relatarile din presa pe aceasta tema sint lipsite de acuratete. Die Presse a relatat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus grupul sub monitorizare si i-a cerut o noua strategie. Statul austriac a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria pentru a evita un faliment care ar fi subminat increderea in bancile est-europene. Operatiunea a necesitat interventii ale presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank. Directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza a spus ieri ca Volksbank Romania va efectua, in prima luna a anului viitor, o majorare de capital "cu pina la 200 milioane euro", care a fost deja aprobata de actionari, in ciuda faptului ca solvabilitatea bancii este de 16,5%. "Volksbank Romania va realiza, in prima luna a anului viitor, o majorare de capital cu pina in 200 milioane euro (circa 850 milioane lei n.r.), desi nu are neaparat nevoie. Ca rata a solvabilitatii, banca se plaseaza cu circa 3 puncte procentuale peste media sistemului bancar, cu un nivel de 16,5% la finalul lui septembrie. Cred ca majorarea de capital a fost deja aprobata de Consiliul de Supraveghere si de Viena", a declarat Cinteza. Potrivit reprezentantului BNR, banca se plaseaza in prezent la un nivel de capital de 377 milioane lei, urmind astfel, prin noua majorare, sa-si creasca de peste trei ori capitalul social.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.