Economic

50% din managerii romani prevad o imbunatatire a mediului economic in sase luni

Ziarul de Vrancea
15 dec 2009 650 vizualizări
Conform unui studiu al companiei Deloitte, asteptarile s-au imbunatatit in cadrul sondajului din decembrie comparativ cu rezultatele studiului din septembrie

Jumatate dintre top managerii romani se asteapta la o imbunatatire a situatiei economice a tarii in urmatoarele sase luni, perspectivele din Romania fiind mai bune decit cele din septembrie si printre cele mai optimiste din regiune, arata un raport publicat ieri dimineata de Deloitte. Astfel, 50% dintre managerii din Romania chestionati in cadrul studiului au asteptari pozitive (de imbunatatire semnificativa sau ameliorare) pentru situatia economica a Romaniei in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 25% se asteapta la inrautatirea situatiei. Asteptarile s-au imbunatatit in cadrul sondajului din decembrie comparativ cu rezultatele studiului din septembrie, cind doar 38,5% dintre managerii romani chestionati estimau o imbunatatire a situatiei economice generale in urmatoarele sase luni si tot 38,5% estimau o deteriorare. Romania se plaseaza, din acest punct de vedere, pe locul al doilea in regiune dupa asteptarile directorilor de firme, dupa Polonia, unde 74,1% din manageri asteapta o ameliorare a situatiei economice si doar 3,7% estimeaza o inrautatire. Cei mai pesimisti sint directorii din Croatia, tara in care numai 3,3% dintre managerii chestionati au asteptari pozitive pentru urmatoarele sase luni privind situatia economica, iar 66,7% se asteapta la o deteriorare. Raportul "Business Sentiment Index" pentru Europa Centrala al Deloitte cuprinde date pentru sase state din regiune: Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia si Croatia. Ca medie regionala, 40,1% dintre directorii cu functii inalte in companiile din regiune au asteptari pozitive pentru urmatoarele sase luni, in timp ce 25,4% se asteapta la inrautatirea situatiei, sentimentul imbunatatindu-se semnificativ fata de luna septembrie, cind doar 26,8% mizau pe imbunatatirea situatiei, iar 41,6% asteptau o deteriorare. Raportul Deloitte constata ca aceste rezultate reprezinta "un semnal foarte pozitiv" pentru regiune. Romania puncteaza bine la nivelul regiunii si la alte capitole ale cercetarii Deloitte, referitoare la disponibilitatea creditului pentru companii (75% dintre top manageri au dat raspunsuri pozitive si doar 16,7% negative, fata de plus 53,8%/-30,8% in urma cu trei luni), situatia platilor de la debitori (plus 66,7%/-25%), asteptarile privind evolutia veniturilor din vinzari in urmatoarele 12 luni (plus 58,3%/-25%) si evolutia mediului de reglementare in urmatorul an (plus 12,5%/-25%). Evaluari mai putin pozitive in rindul managerilor din Romania, comparativ cu cei din celelalte state din regiune, sint in legatura cu eventuale achizitii de alte firme in urmatoarele 12 luni (plus 8,3%/-62,5%), perspectiva cheltuielilor de capital/investitii (plus 25%/-16,7%), evolutia fortei de munca in urmatorul an (plus 12,5%/-37,5%), perspectiva lansarii de noi produse sau servicii (plus 50%/-29,2%) si perspectivele financiare actuale ale companiei (plus 37,5%/-25%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.