Economic

Fondurile deschise de investitii invirt 714 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
15 dec 2009 838 vizualizări
Activele fondurilor deschise de investitii au crescut de peste trei ori fata de inceputul acestui an

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii ating un nou maxim istoric, de 3,07 miliarde lei (714 milioane euro), dupa o crestere de 12% in noiembrie, o contributie importanta fiind adusa de subscrierile consistente la fondul Raiffeisen Euro Plus, care a atras in noiembrie circa 38 milioane euro, potrivit AAF. Potrivit statisticilor lunare ale Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), activele fondurilor deschise de investitii au crescut de peste trei ori fata de inceputul acestui an, in timp ce numarul de investitori a continuat sa creasca, cu 3,7% in noiembrie, depasind pragul de un sfert de milion. In noiembrie, cea mai agresiva crestere au inregistrat-o fondurile incluse in categoria "Altele", activele acestora dublindu-se, pina la 253 milioane lei, gratie subscrierilor masive in cadrul fondului Raiffeisen Euro Plus. Potrivit unui comunicat transmis luni de Raiffeisen AM, singurul fond din piata romaneasca cu investitii exclusiv in instrumente purtatoare de dobinda denominat in euro a atras peste 37 milioane euro in noiembrie, cea mai mare crestere lunara a activelor intregistrata pina acum in industria fondurilor de investitii din Romania. Un avans semnificativ au inregistrat si fondurile de actiuni, activele nete urcind cu 34,6%, pina la 181 milioane lei. Totodata, tendinta de crestere s-a mentinut si pentru fondurile monetare si cele de obligatiuni, ale caror active au sporit cu 4,3%, respectiv 12,5%. Astfel, fondurile monetare inregistrau la sfirsitul lunii noiembrie active nete de 1,67 miliarde lei, iar cele cu plasamente in obligatiuni au ajuns la 709 milioane lei, cele doua acoperind 77% din totalul activelor industriei fondurilor deschise. Pe de alta parte, fondurile diversificate au inregistrat cea mai modesta crestere de active, cu 2,3%, la nivelul de 267 milioane lei. O dinamica pozitiva au avut si fondurilor inchise de investitii, ale caror active au urcat cu 3,2% in octombrie, la 129 milioane lei. In clasamentul administratorilor de fonduri deschise de investitii, Erste Asset Management (fosta BCR Asset Management) si-a sporit usor cota de piata, la 46,3%, fiind si in noiembrie lider pe sectiunea fondurilor deschise, cu active in administrare de 1,42 miliarde lei. Raiffeisen Asset Management a urmat, cu active de 830 milioane lei si 27% din piata. BRD Asset Management s-a situat tot pe a treia pozitie in octombrie, cu active totale gestionate de 280,4 milioane lei si o cota de piata de 9,1%, in timp ce activele administrate de BT Asset Management au scazut la 149,8 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 4,9%. De asemenea, administratorul de fonduri OTP Asset Management s-a mentinut pe locul cinci in topul administratorilor, in septembrie, cu active de 102,2 milioane lei, dar cu o cota de piata mai mica fata de luna precedenta, de 3,3%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.