Economic

CFR Marfa va disponibiliza 6380 de angajati

Ziarul de Vrancea
12 dec 2009 981 vizualizări
Sindicatele sustin ca persoanele disponibilizate nu vor primi salarii compensatorii

6.380 de angajati ai CFR Marfa, din cei aproximativ 16.220, vor fi disponibilizati, din martie, fara a beneficia de salarii compensatorii, a declarat ieri presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu. "Astazi (vineri n-r.) am primit notificarea de la CFR Marfa, potrivit careia din cei 16.220 de salariati ai companiei urmeaza sa fie disponibilizati 6.380. Acestia nu vor primi salarii compensatorii, deoarece nu avem o legislatie in acest sens", a spus Mantescu. Liderul de sindicat a precizat ca, incepind de vineri, au la dispozitie 10 zile pentru a da un raspuns, dupa care in cinci zile administratia trebuie sa trimita un raspuns, urmind notificarea in scris la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortelor de Munca. Mantescu a subliniat ca urmeaza 30 de zile in care se va decide pozitia ITM, care poate sa dispuna aminarea emiterii deciziei de concediere. Potrivit legislatiei, salariatii au dreptul la 15 zile de preaviz, timp in care isi pot cauta un loc de munca. "Vom respinge in totalitate decizia disponibilizarii, deoarece nu s-a facut prin consultarea cu sindicatele. Se pare ca la CFR Calatori si Infrastructura programele pentru disponibilizarea personalului nu au fost inaintate", a spus Iulian Mantescu. Acesta a precizat ca nu este exclusa organizarea unor actiuni de protest, daca va fi refuzata negocierea contractului colectiv de munca pe 2010. La inceputul lunii iulie, circa 7.000 de salariati ai CFR Marfa au intrat in somaj tehnic, prin rotatie, acestia primind 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca detinut in momentul aplicarii masurii. Calin Gratian, directorul general al CFR Marfa la acea perioada, declara ca trimiterea in somaj reprezinta o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelata cu alte masuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Gheorghe Popa, declara, in 11 octombrie, ca administratia si sindicalistii au ajuns la un acord potrivit caruia somajul tehnic la CFR Marfa a fost prelungit cu alte trei luni, pina la sfirsitul anului, in asa fel incit activitatea companiei sa nu fie afectata. Potrivit unui proiect de Ordonanta pregatit de MTI in octombrie, 10.342 de angajati urmeaza sa fie concediati de la companiile din sectorul feroviar: 600 de la CFR SA, 1.032 de la CFR Calatori, 6.700 de la CFR Marfa, 236 la societatile Electrificare CFR, 23 la intretinere mecanica a Caii Ferate, 44 la Tipografia Filaret, 38 la Societatea Informatica Feroviara, 15 la Sere si Pepiniere. Printre societatile propuse mai sunt CFR SCRL Brasov unde vor fi disponibilizate 221 de persoane, de la Voiaj CFR 89, de la CFR GEVARO alte 44 de persoane, 800 angajati de la CFR IRV si alti 500 de la societatea CFR IRLU.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.