Economic

Pretul terenurilor agricole are potential serios de crestere

Ziarul de Vrancea
12 dec 2009 4002 vizualizări
Terenurile agricole din Romania sint de pina la cinci ori mai ieftine decit in alte tari din Europa

Preturile terenurilor agricole din Romania sint de pina la cinci ori mai reduse decit cele din alte tari europene, pe termen lung insa aceasta diferenta va disparea, astfel ca in prezent achizitia de proprietati pe piata romaneasca este o oportunitate, sustin consultantii imobiliari. "in Austria terenurile mai putin fertile decit cele din in Romania costa 10.000 de euro pe hectar, in tari precum Polonia, Cehia si Slovacia 5.000 de euro pe hectar. In Romania terenurile fertile se vind cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung in cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atit de mari intre preturi", a declarat Thomas Prader, unul dintre actionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupa cu achizitia si comasarea terenurilor agricole din Romania.


"Au fost grinarul Austriei pentru mult timp"


"Orice investitie in terenuri agricole este foarte buna, iar pe termen lung se va dovedi ca este o investitie profitabila. Cunoastem foarte bine calitatea terenurilor din Romania, acestea au fost grinarul Austriei pentru mult timp", a aratat Prader. Reprezentantii Solproiect sustin ca, in urma crizei de pe piata imobiliara, preturile terenurilor agricole de buna calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a imbunatatirii mecansimului de achizitie a acestui tip de proprietati. "Cind am inceput sa cumparam, nu existau documente cadastrale, nu existau masuratori, proprietarii nu stiau unde erau terenurile pe care le vindeau. Actele costau mai mult decit terenul", a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.


Avem 5% din suprafata Europei


Potrivit reprezentantului companiei de consultanta imobiliara King Sturge in Romania suprafata de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa. In ceea ce priveste preturile, datele King Sturge arata ca in Romania media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, in timp ce in Franta se situeaza la 6.000-6.500 de euro pe hectar, in Serbia - 7.000-8.000 euro pe hectar, iar in Ucraina - 6.000-7.000 euro pe hectar. "Cererile in general pentru achizitia de terenuri agricole sint pentru suprafete de 100-150 de hectare in special pentru exploatari agricole, dar si pentru schimbarea uzului. De asemenea, 44% din proprietatile lucrate se intind pe suprafete mai mici de un hectar, in timp ce doar 22% dintre exploatatiile actuale pot deveni profitabile conform standardelor europene", a declarat Radu Boitan, managing partner King Sturge. El a aratat ca peste 60% dintre fermele existente produc pentru consum propriu. "In ultimii 15 ani fermierii nu au avut un business profitabil, iar o oportunitate ar fi schimbarea uzului terenului si vinzarea acestuia catre dezvoltatori. Astfel suprafata agricola se reduce de la an la an, situatie ingrijoratoare in toata Europa", a spus Boitan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.