Economic

Cistigul salarial mediu net a crescut in octombrie cu 16 lei

Ziarul de Vrancea
8 dec 2009 980 vizualizări
Cistigul salarial mediu net a crescut in octombrie cu 1,2% (16 lei) fata de septembrie pina la 1.375 lei (321 euro), ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si a realizarilor de productii mai mari, arata datele publicate luni de Statistica

"Nivelul cistigului salarial mediu brut si net din luna octombrie a fost cu putin mai mare decit in luna anterioara, fiind insa devansat de nivelul inregistrat in lunile martie, aprilie, iunie, respectiv iulie ale anului 2009", potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In septembrie, cistigul salarial mediu net crescuse cu 0,8% (11 lei) fata de august, pina la 1.359 lei. Ritmul anual de crestere a cistigurilor salariale s-a temperat in octombrie la 3,6% de la 4,9% in septembrie, sub indicele anual al preturilor de consum, de 4,3% in octombrie, astfel ca angajatii din Romania au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an. Cistigul salarial mediu brut a fost de 1.881 lei (439 euro) in a zecea luna a acestui an, fiind cu 1,1% mai mare decit nivelul din luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a cistigului salarial mediu era cu 24,1% mai mare in octombrie 2009. Cele mai mari salarii nete au fost platite in octombrie in activitatile din transporturile aeriene (3.282 lei, 766 euro), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (769 lei, 179 euro). In octombrie, au fost inregistrate cresteri semnificative ale cistigului salarial mediu net, cu 10,2% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 8,4% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor. Cistigul salarial mediu net a mai avansat in octombrie cu valori cuprinse intre 4% si 7% in sanatate si asistenta sociala, extractia carbunelui superior si inferior, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, invatamint, fabricarea de mobila, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei si fabricarea produselor textile. Cresteri mai modeste, cuprinse intre 3% si 4%, au avut loc in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, cercetare-dezvoltare, administratie publica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, precum si in fabricarea hirtiei si a produselor din hirtie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 16 ore, 36 minute, 57 secunde
Asa de mult a crescut???Vai nu se poate!!!Mai reduce-ti un pic ca-i prea mult...Sa traiti misto!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.