Economic

Strainii si-au dublat aportul in piata financiara romaneasca in primele 9 luni

Ziarul de Vrancea
5 dec 2009 789 vizualizări
Companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 749,8 milioane euro in primele noua luni, dublu fata de perioada similara din 2008, cind depaseau 371,55 milioane euro, potrivit datelor ONRC.

Aproape jumatate (46%) din suma atrasa de companiile de pe piata financiara in primele noua luni, respectiv 345,14 milioane euro au reprezentat infuzii in firmele de asigurari. Suma este de 1,8 ori mai mare decit in acelasi interval al anului trecut, cind aportul la capitalul asiguratorilor era de 195,7 milioane euro. Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara. in 2008, aproape doua treimi dintre asiguratorii de pe piata romaneasca au terminat pe minus, pierderea neta la nivelul pietei fiind de 158 milioane euro. Cea mai mare injectie de capital intr-o companie de pe piata asigurarilor a primit-o Groupama Asigurari - 238,5 milioane euro in primele noua luni, potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). La mica distanta se afla Uniqa Asigurari (fosta Unita), ai carei actionari austrieci i-au majorat capitalul social cu 41,7 milioane euro, in vreme ce KD Life si-a marit capitalul cu circa 14,7 milioane euro, in trei rinduri in prima jumatate a acestui an. Actionarii Eureko Asigurari au contribuit cu 12,6 milioane euro (in august) la capitalul companiei, in timp ce Aviva Asigurari de Viata si-a majorat capitalul social in februarie cu 7,68 milioane euro. Sectorul bancar a atras in primele noua luni 275,78 milioane euro din totalul aporturilor straine la capitalul societatilor de pe piata financiara romaneasca, de patru ori mai mult decit in acelasi interval din 2008, cind a atras numai 68,44 milioane euro. Companiile de leasing si societatile financiare nebancare au atras 110,14 milioane euro in primele noua luni ale acestui an, cu aproape 50% mai mult decit in acelasi interval din 2008, cind aportul de capital era de 74,15 milioane euro. In intervalul mentionat, firmele straine au mai facut o infuzie de 17,6 milioane euro in capitalul administratorilor de pensii private, fata de 34,18 milioane euro in acelasi interval din 2008.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.