Economic

O treime din instalatiile de Craciun prezinta risc de incendiu sau electrocutare

Ziarul de Vrancea
3 dec 2009 830 vizualizări
Aproximativ 41% din cele 196 de esantioane testate proveneau din China

Trei din zece ghirlande luminoase de Craciun prezinta un risc evident si direct de incendiu si de electrocutare, potrivit unui raport comun de monitorizare a pietei derulat de Comisia Europeana si autoritatile din Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia si Olanda si publicat ieri. Astfel, la 30,4% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate, care produc riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu sau chiar de ambele tipuri. In general, acestea provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranta in cursul fabricarii, de exemplu, a prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolatiei sau protectiei impotriva electrocutarii. In plus, la alte 40% dintre ghirlandele luminoase testate au fost constatate probleme mai putin grave de neconformitate, respectiv deficiente care nu pun imediat in pericol siguranta utilizatorului. In ce priveste originea produselor periculoase, aproximativ 41% din cele 196 de esantioane testate proveneau din China. "Daca intentioneaza sa tina luminile aprinse de Craciun, consumatorii trebuie sa aiba incredere ca nu se fac compromisuri in privinta sigurantei produselor. (...) Raportul in cauza reprezinta o punere in garda. Autoritatile nationale si sectorul industrial trebuie sa-si dubleze eforturile pentru a completa lacunele si neregulile care au drept consecinta punerea pe piata si introducerea in locuinte a unor produse de proasta calitate", a declarat comisarul european pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva. Testarea a avut loc intre noiembrie 2007 si mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de esantioane de ghirlande luminoase, selectate in mod aleatoriu din intreaga gama de preturi. Potrivit raportului, esantioanele au fost verificate in functie de 20 de criterii administrative si tehnice.


Mai mult de jumatate dintre romani renunta la brad


Peste 56% dintre romani vor renunta la achizionarea bradului de Craciun, iar 70% vor renunta la cumpararea ornamentelor, potrivit unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center. Astfel, potrivit studiului, romanii vor renunta in totalitate la anumite produse, pe care anul trecut le-au cumparat, cum ar fi ornamente pentru bradul de Craciun (70,4% dintre intervievati), bradul de Craciun (56,5%), bauturile alcoolice (40,9%), prajituri sau cozonaci (32,7%), dar si alte tipuri de produse precum electronice, electrocasnice, imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, cosmetice sau excursii. "Pentru produse alimentare ocazionate de sarbatorile de iarna, respondentii vor sa aloce, in medie 556,13 lei, aceasta suma fiind pentru 47,6% dintre acestia mai mica comparativ cu cea alocata anul trecut pentru aceasta categorie de cheltuieli. Produsele nealimentare specifice sarbatorilor de iarna (brad, ornamente, imbracaminte, incaltaminte) au o pondere mai mica in bugetul de cheltuieli, orasenii alocind, in medie 321,09 lei acestei categorii de produse. Ca si in cazul celorlalte tipuri de cheltuieli, comparativ cu anul trecut, bugetul alocat este mai mic pentru 45,3% dintre respondenti", se arata in studiul Mednet Marketing Research Center.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.