Economic

Tranzactiile financiare ale bancilor ar putea fi taxate

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 744 vizualizări
Fondul Monetar International (FMI) analizeaza ideea unei taxe pe tranzactiile financiare ale bancilor, pe modelul taxei Tobin, a declarat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky, potrivit AFP.

FMI a fost insarcinat in septembrie de tarile din G20 sa studieze citeva mijloace prin care sa fie transferata bancilor sarcina salvarii lor, a amintit Lipsky, care a precizat ca, in acest sens, "va fi important sa fie luate in considerare solutiile care permit evitarea dezechilibrelor si functionarea eficienta a sistemului, chiar si o eventuala taxa pe tranzactiile financiare". O astfel de masura este numita taxa Tobin, dupa numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la inceputul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia sa fie aplicata decit tranzactiilor pe pietele de schimb, pentru a le face mai stabile, dar unii reiau in prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosite "in diferse scopuri", a mai spus Lipsky. Cu ocazia unei intilniri ministeriale a G20 la Saint Andrews, Scotia, la inceputul lunii noiembrie, premierul britanic Gordon Brown a cerut forumului tarilor dezvoltate si emergente sa studieze serios ideea aplicarii unei taxe Tobin asupra bancilor. La aceeasi reuniune, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat ca Fondul analiza o taxa aplicabila bancilor in functie de riscurile pe care si le asuma, dar a adaugat ca o taxa Tobin i se pare "imposibila".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.