Economic

Somajul in UE a urcat la maximul ultimilor 9 ani si 9 luni

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 858 vizualizări
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a depasit 22,5 milioane de persoane in octombrie

Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in octombrie cu 0,1 puncte procentuale fata de septembrie, pina la 9,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani si noua luni, in timp ce rata somajului din zona euro a stagnat la 9,8%, a anuntat, ieri, Eurostat. Biroul european de statistica a revizuit in crestere datele privind somajul din zona euro, la 9,8% in septembrie, de la 9,7% in prima estimare, reprezentind cel mai ridicat nivel din decembrie 1998. In octombrie 2009, rata somajului din UE a fost cu 2 puncte procentuale mai mare decit in luna similara 2008, iar pentru zona euro, cu 1,9 puncte procentuale mai mare. Pentru blocul comunitar, o asemenea rata ridicata a somajului nu mai fusese atinsa din luna ianuarie 2000. Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a depasit 22,5 milioane de persoane in octombrie, din care peste 15,567 milioane erau din zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 258.000 in UE si cu 134.000 in zona euro. Comparativ cu octombrie 2008, numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 5 milioane in UE si cu 3,1 milioane in zona euro. Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in octombrie in Olanda (3,7%) si Austria (4,7%), in timp ce ratele cele mai mari au fost raportate de Letonia (20,9%) si Spania (19,3%). Romania nu raporteaza date referitoare la evolutia lunara a ratei somajului dupa standardele Biroului International al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale, ultimele fiind pentru al doilea trimestru din 2009, cind rata somajului a fost 6,4%. in octombrie 2008, Romania avea o rata a somajului de 5,9%, mai arata datele Eurostat. Rata somajului in rindul barbatilor a avansat de la 7% in octombrie 2008 la 9,5% in octombrie 2009 in UE, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de la 7,3% la 9,7%. Pentru femei, rata somajului a urcat de la 7,6% la 9,2% in octombrie 2009 in UE, respectiv de la 8,5% la 10% in zona euro. Somajul in rindul tinerilor a ajuns in octombrie la 20,7% in UE si la 20,6% in zona euro, de la 16,2% in ambele zone in aceeasi luna din 2008. In octombrie, rata somajului in SUA a ajuns la 10,2%, iar in Japonia, la 5,1%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.