Economic

Romania si Bulgaria, portile companiilor chineze catre UE

Ziarul de Vrancea
28 nov 2009 815 vizualizări
Printr-o investitie de 20 milioane de dolari, compania chineza Shantuo Agricultural Machinery Equipment a deschis la Brasov o fabrica de tractoare

China incepe sa caute oportunitati de afaceri in Europa de Est, profitind de nevoia de capital din regiune pentru a intra pe piata din Uniunea Europeana, relateaza Wall Street Journal (WSJ). Companiile chineze au reusit deja sa obtina participatii minoritare in Romania si Bulgaria, iar guvernul chinez ofera o linie de credit de 1 miliard dolari Republicii Moldova, suficient pentru a-i acoperi deficitul de cont curent pe o perioada de doi ani. Afluxurile de investitii sint inca minore, in valoare totala de numai 71 milioane euro in 2008, potrivit Eurostat. Acestea urmeaza insa sa creasca rapid, luind in calcul numeroasele acorduri incheiate recent. Luni, Dongfeng Motor Group Ltd., cel mai mare constructor de camioane din China, a semnat un memorandum cu constructorul sirb de camioane Fabrika Automobila Priboj, detinut de stat. Cele doua companii nu au precizat valoarea acordului, insa Dongfeng va controla produsul si marca, in timp ce FAP se va ocupa de fabricare. De asemenea, luna trecut, Great Wall Motor Ltd. a semnat un acord cu grupul bulgar Litex Motors, pentru a construi o uzina de asamblare cu o capacitate anuala de 50.000 de autoturisme, incepind cu 2010. Compania chineza va investi in uzina 80 milioane euro. Totodata, in septembrie, a iesit pe piata prima serie din totalul de 100.000 de tractoare planificate a fi produse in uzina de la Brasov preluata de Shantuo Agricultural Machinery Equipment. Uzina reprezinta o investitie de peste 20 milioane dolari pentru compania chineza. Nicaieri nu este nevoie de mai mare de capital ca in Balcani, unde economiile au fost aduse inr-o grava recesiune, dupa ce deficitele de cont curent s-au dovedit a fi imposibil de finantat, fara principala sursa de fonduri din zona euro. In timp ce Serbia, Moldova si chiar si Turcia sint tinte strategice pentru China, Romania si Bulgaria reprezinta cai ieftine de a intra pe piata Uniunii Europene, a declarat Margot Schuler, analist in cadrul institutului german de studii zonale si globale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.