Economic

Finantele au imprumutat de pe piata interna 1,4 miliarde euro, cit o transa FMI

Ziarul de Vrancea
27 nov 2009 881 vizualizări
Pentru sumele atrase Ministerul de Finante va plati o dobinda de 4,25%

MFP a atras ieri de pe piata interna 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de 364 zile, la un randament de 4,25% pe an, a treia licitatie de acest tip din 2009, dupa ce FMI a aminat transa a treia din imprumutul extern al Romaniei. Licitatia organizata ieri de Ministerul Finantelor Publice (MFP) este a treia de acest tip din 2009, dupa doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in iulie si la inceputul lui noiembrie, prin care a atras 1,241 miliarde euro, la o dobinda de 5,25%, cu maturitati diferite, de 4 ani, respectiv 3 ani. Suma atrasa de Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost de 2,85 ori mai mare decit valoarea anuntata initial, de 500 milioane euro, iar rata dobinzii este de 4,25% pe an, potrivit datelor bancii centrale. Astfel, MFP a luat din piata aproape 81% din suma ofertata de cele 13 banci, de 1,759 miliarde euro, oferta Finantelor fiind suprasubscrisa de peste 3,5 ori. In acelasi timp, bancile discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor despre un nou club loan, conform declaratiilor presedintelui Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care considera ca pentru acest tip de instrument ar fi mai eficienta o maturitate pe termen scurt. Pe de alta parte, in iulie, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la bancile din Romania, printr-un aranjament de tip "club loan", pe 2 ani, pentru finantarea deficitului bugetar. Emisiunea de titluri de stat in valuta a fost organizata in contextul aminarii de catre Fondul Monetar International (FMI) a transei a treia din imprumutul extern al Romaniei, ce trebuia initial sa fie acordata in luna decembrie. De asemenea, Comisia Europeana a anuntat ca a aminat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani. FMI a dat Romaniei primele doua transe, in valoare totala de 6,57 miliarde euro, din pachetul de asistenta financiara negociat, de 12,95 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit, iar jumatate din transa FMI si intreaga transa de la CE erau destinate finantarii deficitului bugetar.


Bancile au fost atrase de scadenta mai redusa


Scadenta mai apropiata pentru titlurile in valuta emise ieri de Finante pe piata interna a facut aceasta licitatie mai tentanta pentru banci, ceea ce a dus la suprasubscrierea de 3,5 ori a ofertei, in conditiile in care valoarea totala atrasa de MFP a fost de 1,4 miliarde euro. "Bancile vor scadente mai reduse, deoarece prin titlurile pe termen mai lung isi blocheaza limitele de expunere pe statul roman pentru perioade mai mari", a explicat economistul-sef al ING Bank, Alexandru Nicolae Chidesciuc. Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, subliniaza ca suma este "putin mai mare decit cea eliberata prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta" de la 30% la 25%, incepind cu actuala perioada de constituire. "Au atras putin mai mult decit s-a eliberat prin scaderea RMO, cred ca scadenta de un an a fost mai tentanta. In acelasi timp, reprezinta o gura de oxigen pentru finantarea deficitului bugetar", a precizat Anghel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.