Economic

Creditarea catre firme si populatie da semne de dezghet

Ziarul de Vrancea
25 nov 2009 910 vizualizări
Creditul neguvernamental a urcat luna trecuta cu 1,2% u este a treia luna la rind de crestere fata de luna precedenta

Creditul neguvernamental din Romania a crescut in octombrie in cel mai rapid ritm lunar din ultimele noua luni, de 1,2%, iar rata anuala de crestere a reinceput sa urce, dupa 12 luni la rind de declin, arata datele publicate ieri de banca centrala. Creditele acordate populatiei si firmelor au insumat la finalul lui octombrie 201,21 miliarde lei (46,8 miliarde euro), in crestere cu 1,2% fata de septembrie si cu 4,2% fata de aceeasi luna din 2008. Este a treia luna la rind de crestere fata de luna precedenta, dupa un avans de 0,4% in august si de 0,1% in septembrie. Rata lunara de crestere inregistrata in octombrie este cea mai mare din ianuarie, cind creditul neguvernamental avansase cu 4,2% fata de decembrie 2008. In ceea ce priveste rata anuala de crestere, evolutia din octombrie marcheaza o inversare de trend, dupa 12 luni de declin. in septembrie, rata anuala de crestere coborise la 2,4%, iar in termeni reali se inregistra o contractie. In octombrie, rata anuala de crestere in termeni reali - tinind cont de inflatie - a ramas negativa, situindu-se la -0,1%. Ultimul avans al ratei anuale de crestere s-a inregistrat in septembrie 2008, la 50,5%, de la 50,4% in august 2008. In octombrie 2009, creditul neguvernamental a crescut fata de septembrie si in termeni reali, cu 0,7%, in conditiile in care avansul pe partea in valuta - calculat in valoarea in lei - a compensat declinul creditarii in moneda nationala. Creditul in lei a scazut cu 0,5% (respectiv cu 0,9% in termeni reali) in octombrie fata de luna precedenta, pina la 79,78 miliarde lei (18,57 miliarde euro), insa fata de finalul lui octombrie 2008 scaderea creditului in moneda nationala a fost de 7,1% (-10,9% in termeni reali). In acelasi timp, creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 2,2% in a zecea luna a anului fata de precedenta, pina la 121,43 miliarde lei (28,27 miliarde euro), in ritm anual cresterea fiind de 13,3%.


Depozite de 37,7 miliarde euro


Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au continuat cresterea in octombrie, avansind cu 0,2% fata de finalul lui septembrie, pina la 162,067 miliarde lei (37,7 miliarde euro), pe fondul majorarii economiilor in valuta ale populatiei, a anuntat ieri banca centrala. Ritmul anual de crestere a valorii depozitelor atrase de banci a urcat in octombrie la 15,2%, de la 11,2% in septembrie. Pe componenta in lei, depozitele bancare au scazut in octombrie cu 1,2% fata de finalul lui septembrie, pina la 99,4 miliarde lei (23,1 miliarde euro). Pe componenta in valuta, depozitele bancare, exprimate in lei, au avansat in octombrie cu 2,5% fata de luna anterioara, pina la 62,63 miliarde lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,2%, pina la 14,58 miliarde euro. Fata de finalul lui octombrie 2008, depozitele in valuta ale populatiei si firmelor au urcat cu 27,5%, in termeni nominali si la valoarea echivalata in lei. Exprimate in euro, economiile in valuta ale rezidentilor au sporit cu numai 8,7%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.