Economic

Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul

Ziarul de Vrancea
24 nov 2009 875 vizualizări
Afirmatia ii apartine lui Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International

Bancile din Romania sint nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, a spus presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, mentionind ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate. "Problema este alta. Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sint in primul rind titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic. Presedintele Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania, a adaugat ca piata trece in prezent printr-o perioada de supralichiditate, "dar cererea pentru acesti bani nu este aici". Pe de alta parte, grupul austriac are in portofoliu credite neperformante de 1,3 miliarde euro, cu o pondere de 7% in volumul total al imprumuturilor, insa cifrele "variaza de la 2%, rata cea mai mica, la 20%, care este cea mai mare rata, in Ucraina", a aratat Stepic. De altfel, Ucraina si Rusia sint cele mai riscante piete pe care grupul bancar activeaza in prezent, insa profiturile inregistrate in cele doua tari in ultimii trei ani "depasesc cu mult" pierderile potentiale din credite neperformante, a precizat Stepic. "Raiffeisen are o strategie pe termen lung pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Cind spun asta, ma refer la faptul ca am capitalizat bancile noastre in toate perioadele dificile ale crizei din Rusia, la inceputul anilor \'90. Timp de 20 de ani am lasat cea mai mare parte din profiturile pe care le-am obtinut in Europa Centrala si de Est tot aici. De ce am facut asta? Ei bine, pentru ca noi credem in aceasta regiune si bineinteles pentru ca am facut mai multi bani aici decit pe alte piete", a afirmat Stepic. In primele zece luni din acest an, Finantele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decit in intregul an 2008. In primele cinci licitatii din noiembrie ministerul a luat doar 1,45 miliarde lei, in conditiile in care si-a propus sa atraga 6 miliarde lei pe parcursul lunii, prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.