Economic

Un somer roman are nevoie de aproape zece luni pina isi gaseste o slujba

Ziarul de Vrancea
24 nov 2009 967 vizualizări
Persoanele in virsta ramin in somaj o perioada relativ mai ridicata de timp decit cele tinere

Romania s-a clasat pe locul opt intre tarile din Uniunea Europeana dupa durata medie a somajului, un somer roman avind nevoie de 9,7 luni ca sa-si gaseasca o slujba noua, in timp ce media pe ansamblul UE este chiar mai mare, potrivit unui raport publicat ieri de Comisia Europeana. Astfel, pe ansamblul blocului comunitar, durata medie a somajului a fost de 11,9 luni, in perioada 2005-2008, pentru care exista cele mai recente date statistice, se mai arata in raportul "Ocuparea fortei de munca in Europa" pentru anul 2009. Totusi, exista variatii intre diferite grupuri de muncitori. Persoanele in virsta ramin in somaj o perioada relativ mai ridicata, de 14,7 luni fata de 12,2 luni pentru cei cu virste intre 24 si 54 ani sau de 10,3 luni pentru cei sub 24 de ani, la fel si persoanele necalificate (12,3 luni fata de 8,1 luni pentru somerii care au o calificare). in functie de sex, diferenta este foarte mica (12 luni pentru femei fata de 11,7 luni pentru barbati). Tarile cu o durata medie foarte mare a somajului sint Ungaria, cu 13,9 luni, Slovacia, cu 12,2 luni, si Germania, cu 12,1 luni. Inaintea Romaniei, cu o durata medie superioara a somajului se mai afla Grecia, cu 10,4 luni, Cehia, cu 10,2 luni, Bulgaria, cu 10,1 luni si Polonia, cu 9,9 luni.


In Olanda somajul este de doar 4%


In schimb, cea mai scurta durata medie a somajului este in Malta, de 3,5 luni, urmata de Spania, 6,4 luni. Potrivit raportului, cu cit o persoana sta in somaj o perioada mai indelungata cu atit mai putine sanse are de a reveni pe piata muncii. Desi numarul somerilor pe termen lung a scazut incepind cu anii \'90, problema ramine inca serioasa, tinind cont ca in ultimii ani, aproape 45% din perioadele de somaj au durat peste un an in UE, fata de numai 10% in SUA. Rata somajului in UE s-a mentinut pe o tendinta crescatoare din primavara anului trecut, iar pina in septembrie 2009 ajunsese la 9,2%, in crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de primavara 2008. Numarul total de someri a ajuns la 22,1 milioane persoane, dupa un avans cu 6,1 milioane persoane (mai mult de o treime) in acelasi interval. In trimestrul II al acestui an, Romania avea o rata a somajului de peste 6%, in crestere fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor Eurostat. Romania nu a prezentat inca date pentru trimestrul III, asemenea altor state membre UE. Potrivit datelor biroului european de statistica, la finalul lunii septembrie, cea mai mare rata a somajului era inregistrata in Letonia, de aproape 20%, urmata de Spania, cu peste 19%. La polul opus se situa Olanda, cu o rata a somajului la finalul lui septembrie, mai mica de 4%.


Numarul slujbelor s-a diminuat cu 4,3 milioane


Criza actuala si-a facut simtite efectele pe pietele fortei de munca din UE, anulind in cea mai mare parte cresterea numarului de locuri de munca obtinuta dupa 2000. Barbatii, tinerii, lucratorii cu nivel scazut de calificare si muncitorii cu contracte temporare au fost cel mai puternic afectati de scaderea ofertei de locuri de munca. Astfel, numarul locurilor de munca in UE a scazut la jumatatea lui 2009 cu 4,3 milioane fata de aceeasi perioada din 2008, chiar daca efectul a fost oarecum amortizat prin reducerea timpului de lucru si prin alte metode, insa aceste masuri pe termen scurt, nu sint suficiente pentru asigurarea unei iesiri cu succes din criza. Diminuarea numarului de slujbe a avut loc in toate sectoarele, cu precadere in constructii si industrie. Toate statele membre, cu exceptia Luxemburgului, au inregistrat scaderi ale ratei ocuparii, cele mai semnificative avind loc in statele baltice, Irlanda si Spania. Potrivit raportului, politicile de ocupare a fortei de munca ar trebui sa se concentreze pe pregatirea tranzitiei la o economie caracterizata prin emisii reduse de carbon. "Acest raport arata cit de importanta este coordonarea raspunsului nostru pe termen scurt la criza cu reformele noastre structurale pe termen lung. Aceste reforme sint esentiale pentru ca economia UE si pietele fortei de munca sa iasa din actualul declin bine pregatite pentru provocarile viitorului", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.