Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 20%
"Pina acum, s-a primit o subventie de 1,60 lei/cap pui de carne, reprezentind intre 15% si 18% din pretul de cost al carnii in viu. In situatia in care nu se va mai acorda subventia, o mare parte din producatori isi vor inchide portile. in lipsa subventiei, va exista tendinta de crestere a preturilor pentru a suplini marja subventiei si este foarte probabil sa asistam la scumpiri de 15- 20%", a declarat directorul general al Transavia, Ioan Popa. Presedintele grupului Agricola Bacau, Grigore Horoi, a declarat ca, daca in prezent pretul la puiul gril costa la raft 10,5 lei/kilogram, din 2010, in lipsa subventiilor, acesta va costa pina la 12,6 lei/kilogram. "In conditiile in care au functionat aceste subventii, marjele de profit la producator au fost mici, toate fiind sub 5%, insa cel putin au existat. Daca din acele marje dam jos 14%, cit inseamna subventia in pretul carnii, asta se va transforma intr-o crestere de pret. Daca nu se va reflecta in pretul de la consumator, producatorul nu are ce sa faca decit sa piarda, iar ei nu vor permite asta si, deci va ajunge pina la urma tot in pret. Astfel, daca dispare subventia pe carne, plus subventia de la Legea 150, trebuie sa ne asteptam la o crestere cu 20% a pretului la carnea de pui", a explicat Horoi. De asemenea, directorul economic al Avicola Calarasi, Traian Bulearca, a declarat ca se astepata la o majorare a pretului la carnea de pui cu pina la 25%, in lipsa subventiilor. "Daca nu se vor da, trebuie sa umblam la preturi. Costurile care nu vor mai fi acoperite in lipsa subventiei se ridica la 20-25% din pretul carnii, iar acestea sigur vor fi introduse in pret", a spus Bulearca. Totodata, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van, a declarat ca se asteapta ca pe linga scumpirile produselor, neacordarea subventiilor pentru cresterea pasarilor sa scoata din domeniu multi producatori.