Economic

Erste: Presiunile pe leu si dobinzi se vor diminua dupa al doilea tur al alegerilor

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 905 vizualizări
Analistii bancii austriece considera ca tensiunile intre principalele partide politice nu ajuta in atingerea tintelor macroeconomice agreate cu partenerii straini

Presiunile asupra cursului de schimb s-ar putea diminua dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, iar dobinzile interbancare pe termen scurt ar putea reveni in apropierea dobinzii cheie, insa acest lucru depinde si de viteza cu care se va forma un nou guvern, arata un raport Erste. "Consideram ca, indiferent de guvenul care va veni la putere dupa alegerile prezidentiale, acesta va avea putine optiuni pentru perioada urmatoare. Un guvern nou, cu puteri depline, sustinut de o majoritate confortabila si motivat sa continue reformele publice agreate cu FMI reprezinta un factor-cheie pentru consolidarea fiscala pe termen mediu si pentru imbunatatirea perspectivelor asupra Romaniei", arata un raport publicat vineri de grupul Erste privind evolutia economiilor din regiune, care include estimari si comentarii ale analistilor BCR. Economistii noteaza ca tensiunile intre principalele partide politice "nu ajuta in atingerea tintelor macroeconomice agreate cu partenerii straini, mai ales tinind cont ca aceste criterii de performanta sint greu de indeplinit chiar si intr-un mediu politic stabil". "Presiunile pe cursul de schimb s-ar putea diminua dupa runda a doua a alegerilor prezidentiale, in timp ce dobinzile pe termen scurt ar putea reveni in apropierea dobinzii cheie. Pe de alta parte, aceste lucruri depind si de viteza cu care se va forma un nou guvern si de cit de hotarit va fi sa implementeze masurile dure de reforma si sa mentina in grafic acordul cu FMI", se mai precizeaza in raport. Analistii noteaza ca, "potrivit celor mai recente sondaje, Traian Basescu este preferat in primul tur de alegeri, cu un procent mai mare decit Mircea Geoana si Crin Antonescu, insa in runda a doua candidatul PSD are sanse mai mari sa cistige alegerile". "Cu toate ca in timpul campaniei se vehiculeaza multe promisiuni referitoare la programele economice, presedintele are puteri limitate in a influenta direct guvernarea tarii (cu exceptia numirii primului-ministru) si in implementarea reformelor necesare", subliniaza economistii BCR, citati in raportul Erste.


Optimisti in privinta somajului


De asemenea, institutia si-a imbunatatit semnificativ prognozele pe Romania privind evolutia somajului, revizuind estimarea pentru finalul lui 2009 de la 7,4% la 6,4%, precum si pe cea pentru finalul lui 2010, de la 9% la 8,2%, arata ultimul raport publicat de grup. De asemenea, pentru 2011, analistii Erste prognozeaza ca somajul va continua sa urce in Romania la 8,9%. Erste mai considera ca tinta de deficit bugetar a Romaniei stabilita cu FMI la 5,9% din PIB in 2010 este "destul de intimidanta", in contextul experientelor trecute si al intirzierii reformelor. Institutia financiara considera ca deficitul public va ajunge in 2010 la 6,6% din PIB, iar in 2011 la 5,6% din PIB. Anterior, analistii Erste Group estimau un deficit bugetar de 6,5% din produsul intern brut (PIB) anul viitor, iar pentru 2011 prognozau o corectie mai puternica, la 5,1% din PIB. "Consideram aceasta cerinta (tinta de deficit bugetar pe 2010, n.r.) ca fiind destul de intimidanta pentru guvern, in contextul experientelor trecute si al dificultatilor din prezent in inaintarea reformelor din sectorul public. Opinia noastra este ca deficitul bugetar in 2010 se va situa, cel mai probabil, in intervalul 6,5%-7% din PIB", arata analiza Erste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.