Economic

Analistii financiari: Fara limitarea deficitului nu este posibila adoptarea euro in 2015

Ziarul de Vrancea
20 nov 2009 674 vizualizări
Adoptarea euro de la 1 ianurie 2015 este inca posibila, teoretic, dar presupune ca politicienii din Romania sa devina responsabili si sa poata diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pina in 2014, au declarat analistii CFA, cu ocazia decernarii titlurilor Chartered Financial Analyst.

"2014 nu mai e realist, eventual 2015, mai degraba 2016", a spus Dragos Cabat, membru in conducerea CFA Romania, referindu-se la anul in care Romania ar putea adopta moneda europeana. El a adaugat ca Romania are nevoie sa adopte euro, dar trebuie sa constientizeze ca in acel moment nu va mai avea o politica monetara proprie, asa ca politicile economice ale tarii vor putea fi luate doar prin politici fiscale, de politicieni responsabili. "Teoretic, e posibil sa adoptam euro de la 1 ianuarie 2015, daca vrem sa intram in ERM2 (anticamera zonei euro n.r.) in 2012, dar asta implica un angajment politic de reducere a deficitului bugetar. Daca exista dorinta sa adoptam euro in 2015, ar trebui ca politicienii sa ia masuri de reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB pina in 2014", a spus si Nicolae Chidesciuc, CFA. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara in urma cu o luna in Parlament, ca principalul obiectiv strategic al noului consiliu de administratie al bancii centrale este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.