Economic

Angajatii de la stat, obligati sa opteze intre pensie si salariu pina pe 9 decembrie

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 1289 vizualizări
Angajatii institutiilor publice centrale si locale si cei care lucreaza in societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat, ce primesc in acelasi timp o pensie mai mare de 1.693 lei, trebuie sa renunte pina pe 9 decembrie la pensie sau salariu.

"Pina la data de 9 decembrie 2009, pensionarii care, la data intrarii in vigoare a dispozitiilor Capitolului IV din Legea nr. 329/2009, se afla in situatiile de mai sus, au obligatia de a-si exprima in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau, dupa caz, de a-si exprima in scris optiunea cu privire la mentinerea in plata a uneia dintre pensiile fata de cuantumul careia este permis cumulul", se arata in instructiunile de aplicare a Legii de reorganizare a institutiilor publice, publicate ieri de Ministerul Muncii. Potrivit normelor de aplicare a legii privind cumulului pensie-salariu, "pensionarii care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire, la autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, respectiv la regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ - teritoriala pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat". Potrivit normelor de aplicare a legii privind cumului pensie salariu, "pensia neta reprezinta cuantumul pensiei rezultat in urma deducerii contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit, fara a se lua in considerare indemnizatiile cu caracter necontributiv acordate in baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizatia de insotitor platita pensionarilor pentru limita de virsta care, conform legii, provin din pensionari incadrati in gradul I de invaliditate, indemnizatiile acordate nevazatorilor si persoanelor cu handicap si nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.