Economic

Polite RCA duble pentru angajatii cu accidente la activ

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 806 vizualizări
Soferii care conduc prudent vor putea insa beneficia de reduceri pina la 50% din cuantumul politelor de asigurare obligatorie auto

Asiguratorii vor aplica din 2010 sistemul bonus/malus pentru politele de raspundere civila auto (RCA), iar un sofer care nu a avut niciun accident poate primi un bonus de 10% in primul an, reducerea urmind sa ajunga pina la 50% din pretul politei in sapte ani, daca nu a inregistrat niciun eveniment. "In cazul in care un sofer a inregistrat un eveniment, tariful RCA creste cu 45% in primul an si se poate majora pina 200% in cazul celor ce produc mai multe evenimente", a declarat ieri presedintele CSA, Angela Toncescu. "Acest sistem este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90% dintre cei care incheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment, potrivit estimarilor. Ceilalti 10% dintre asigurati care creeaza probleme in trafic vor avea parte de malus. Sint niste criterii tehnice dupa care va functiona", a mai spus Toncescu. Bonus/malus este sistemul prin care asiguratul sau utilizatorul se incadreaza intr-una din clasele de bonus - ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare - sau intr-una din clasele de malus, care conduce la majorarea primei de asigurare, in functie de istoricul de daunalitate realizat de asigurat intr-o perioada de referinta. Pentru aplicarea clauzei bonus/malus sint luate in calcul evenimentele inregistrate pe politele de asigurare incheiate de catre asigurat, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului. Coeficientul din sistemul bonus/malus al asiguratului nu este, insa, influentat daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei. Toncescu a mai spus ca asiguratorii din Romania sint pregatiti sa emita polite RCA numai in sistem electronic incepind cu 1 ianuarie 2010, data la care aceasta conditie va deveni obligatorie. "Noi am dicutat cu fiecare societate in parte. Asiguratorii sint pregatiti si pot emite polite in sistem electronic incepind cu 1 ianuarie 2010", a afirmat Toncescu, precizind ca societatile de asigurari au un sistem informatic adecvat. "Consideram ca prin emiterea electronica a politelor RCA se vor diminua erorile umane de completare a politelor si, implicit, va creste acuratetea bazei de date CEDAM", a mai spus seful CSA.




,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Angajatii de la stat, obligati sa opteze intre pensie si salariu pina pe 9 decembrie


Angajatii institutiilor publice centrale si locale si cei care lucreaza in societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat, ce primesc in acelasi timp o pensie mai mare de 1.693 lei, trebuie sa renunte pina pe 9 decembrie la pensie sau salariu. "Pina la data de 9 decembrie 2009, pensionarii care, la data intrarii in vigoare a dispozitiilor Capitolului IV din Legea nr. 329/2009, se afla in situatiile de mai sus, au obligatia de a-si exprima in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau, dupa caz, de a-si exprima in scris optiunea cu privire la mentinerea in plata a uneia dintre pensiile fata de cuantumul careia este permis cumulul", se arata in instructiunile de aplicare a Legii de reorganizare a institutiilor publice, publicate ieri de Ministerul Muncii. Potrivit normelor de aplicare a legii privind cumulului pensie-salariu, "pensionarii care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire, la autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, respectiv la regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ - teritoriala pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat". Potrivit normelor de aplicare a legii privind cumului pensie salariu, "pensia neta reprezinta cuantumul pensiei rezultat in urma deducerii contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit, fara a se lua in considerare indemnizatiile cu caracter necontributiv acordate in baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizatia de insotitor platita pensionarilor pentru limita de virsta care, conform legii, provin din pensionari incadrati in gradul I de invaliditate, indemnizatiile acordate nevazatorilor si persoanelor cu handicap si nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante".


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Datoria publica a urcat pina la 28,2% din PIB


Datoria publica totala a Romaniei a crescut la 30 septembrie cu 27,6% fata de finalul lui 2008, la 140,09 miliarde lei (33,4 miliarde euro), a anuntat ieri Ministerul Finantelor Publice si reprezenta 28,17% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru finalul lui 2009, de 497,3 miliarde lei. La sfirsitul lui 2008, datoria publica totala era de 109,75 miliarde lei si reprezenta 21,78% din produsul intern brut din 2008. La 30 septembrie, 55,21% din datoria publica era in lei, 32,8% era denominata in euro, 6,65% era in dolari, 1,44% era in yeni japonezi, iar restul in alte valute. Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat (37,43%), urmata de certificate de trezorerie (18,95%) si obligatiuni de stat (12,66%). De asemenea, 6,92% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,07% prin leasing financiar, iar 23,96% prin alte surse. Fata de sfirsitul lui 2008, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a urcat la 30 septembrie cu 1,26 puncte procentuale, de la 91,58% la 92,84%, in timp ce datoria publica locala reprezenta 7,16% din datoria totala la sfirsitul primelor noua luni din acest an. Ponderea datoriei negociabile a urcat la 38,6% la finalul lunii septembrie, de la 25,7% in decembrie 2008, restul fiind datorie ne-negociabila. De la inceputul acestui an si pina la finalul lunii septembrie, MFP s-a imprumutat cu 92,7 miliarde lei, din care 57,4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna si 35,3 miliarde lei prin imprumuturi de stat, contractate direct in cea mai mare parte.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

100.000 de carduri de credit, retrase din cauza fraudelor


Bancile germane au retras din circulatie peste 100.000 de carduri de credit in ultimele saptamini, din cauza unui posibil furt de date informatice in cazul cardurilor utilizate in Spania, scrie cotidianul Financial Times Deutschland, citat de AFP. Frauda, care are la origine scurgerea de date informatice de la un furnizor de servicii din Spania, vizeaza in principal turistii ce si-au utilzat cardurile de credit in aceasta tara de la inceputul acestui an. Federatia germana a bancilor (BVR) a recunoscut ca a retras si schimbat 60.000 de carduri Visa sau Mastercard, in timp ce banca KarstadtQuelle a retras 15.000 de carduri in octombrie, potrivit Financial Times Deutschland. Barclaycard a retras, de asemenea, o serie de cadruri la inceputul lunii noiembrie, in timp ce Lufthansa, ce ofera cardrui bancare in cadrul programului de fidelizare, a retras mai multe mii de carduri in cursul ultimelor zile. Compania Mastercard a avertizat recent bancile germane ca exista astfel de probleme, a anuntat Peter Ehmke, seful Mastercard din Germania.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Un angajat al T-Mobile a vindut datele a mii de clienti


Autoritatile britanice au anuntat o ancheta in cazul vinzarii, de catre un angajat al filialei locale a operatorului german de telefonie mobila T-Mobile, a datelor personale a mii de clienti, cel mai mare scandal de acest gen din Marea Britanie, relateaza AFP. Anchetatorii din cadrul Biroului Comsiei de Informatii (ICO), ce raspunde de protejarea datelor personale, "colaboreaza cu o societate de telefonie mbila, dupa ce aceasta a anuntat ca angajatii au vindut informatii din contractele cu clientii, inclusiv date personale", a anuntat ICO. Comisia nu a precizat numele societatii, insa T-Mobile UK a anuntat la rindul sau ca a alertat ICO, dupa ce a descoperit ca un angajat, ce a parasit apoi compania, a vindut date personale ale clientilor. "Am creat apoi un sistem de supraveghere menit sa reduca riscurile repetarii" acestei situatii, a anuntat un purtator de cuvint T-Mobile UK. "Informatiile au fost vindute grupurilor concurente, ai caror agenti au utilizat datele pentru a apela clientii inainte de expirarea contractelor", a precizat comisia.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Femeile, mai preocupate de mediu decit barbatii


Femeile polueaza mai putin decit barbatii, pentru ca sint mai preocupate de protectia mediului si de silueta, potrivit unui raport al Natiunilor Unite despre femei, populatie si climat, publicat ieri, relateaza AFP. In tarile industrializate, femeile au cel mai des tendinta sa cumpere produse benefice mediului si sa recicleze deseurile, precizeaza Fondul natiunilor unite pentru populatie (UNFPA), citind o cercetare a Organizatiei de dezvoltare economica si cooperare (OCDE) din 2008. Totusi, UNFPA noteaza ca studiile pe aceasta tema sint rare, iar comportamentele in favoarea mediului ar putea rezulta din inegalitatile economice si sociale care impiedica femeile sa beneficieze de dezvoltarea tarii lor. Mai multe studii din SUA confirma ideea ca femeile cumpara mai mult decit barbatii produse verzi, se mai arata in raport. in Sidney, Australia, o ancheta derulata in 2008 a aratat ca femeile si fetele erau mai preocupate de impactul schimbarilor climatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.