Economic

Criza a decimat 19.500 de firme de constructii

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 835 vizualizări
Societatile din domeniul constructiilor s-au bazat foarte mult pe imprumuturi

Circa 19.500 de firme de constructii au intrat in insolventa sau faliment, de la inceputul anului, adica aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate constructiile, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii Laurentiu Plosceanu. "La momentul aderarii, ne asteptam ca firmele de constructii sa capoteze, pentru ca asa s-a intimplat si in alte state, precum Polonia, Cehia, insa la noi nu s-a intimplat asa. Din pacate, in anul 2009, sint 19.500 de firme care au ca obiect principal de activitate constructiile care au intrat in insolventa, din aproape 100.000 companii. Din cinci firme, una a intrat in insolventa sau faliment", a declarat ieri Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in cadrul unei conferinte de presa pe tema eficientei energetice a cladirilor. Acesta a precizat ca principalele cauze care au condus la falimente si insolvente sint: neincasarea creantelor, subfinantarea lucrarilor, precum si inapetenta bancilor pentru a oferi credite. "De asemenea, conditiile pentru acordarea creditelor s-au inasprit, odata cu aceasta criza economica", a mentionat presedintele ARACO. La rindul sau, avocatul Gheorghe Piperea, presedintele societatii "Piperea si asociatii", prezent la eveniment, a declarat ca o mare greseala in acest sector a fost faptul ca el s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor. "O prima greseala a fost ca acest sector s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor. Avem multe cazuri cind societati de dezvoltare pe imobiliare cumparau un teren si sperau sa il finanteze prin credite de la banci. Au fost proiecte vindute prin 2007 in faza de proiecte pe hirtie. Deci nici macar fundatia nu era pusa", a afirmat Gheorghe Piperea.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.