Economic

Crescatorii de animale nu se inghesuie la adeverintele de credit

Ciprian Fânaru
19 nov 2009 1187 vizualizări
Unul dintre motivele principale il reprezinta costurile de deschidere si administrare a unui cont curent u fermierii care nu vor sa se imprumute la banci pentru banii de subventie trebuie sa astepte sprijinul pina in 2010

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Vrancea elibereaza de mai bine de o saptamina adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic. Oamenii se pot duce cu hirtia la una dintre bancile care au incheiat conventii cu APIA si sa-si ridice o parte insemnata din subventia cuvenita. Ieri a avut loc la sediul Agentiei o intilnire deschisa presei la care au luat parte Ticu Neata - reprezentant Federatia crescatorilor de bovine, Gheorghe Gradistean - directorul executiv al Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Taurine, un reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine si conducerea APIA, care au incercat sa lamureasca anumite conditii ale acordarii creditelor. Principalul aspect pe care fermierii trebuie sa-l cunoasca e ca accesarea acestor credite implica anumite costuri de deschidere si de administrare. Cind afla ca trebuie sa scoata din buzunar in jur de 100 lei, unii fermieri renunta la a mai lua adeverinta. Daca totusi o iau si nu o folosesc, acestia sint obligati sa o returneze la sediul APIA, in caz contrar figurind ca debitori si nemaiputind lua subventia. Pentru a lua banii, crescatorii trebuie sa aiba un cont curent in banca si nu unul de credit. "Fermierii au varianta sa nu acceseze creditele si sa astepte sa incaseze subventia pe 28 februarie 2010. O parte dintre acestia au renuntat cind le-am spus ca exista costuri legate de cont", a precizat Vasile Carnariu, directorul APIA Vrancea. Trebuie amintit totodata ca bancile dau cu aceasta ocazie 334 lei pe cap de bovina si 26 lei pe cap de ovina/caprina, rezultind o diferenta de circa 10 "" 12% fata de ce le-a fost promis, adica 371 lei la bovine si 29 lei la ovine. APIA a platit deja prima transa din platile complementare, in valoare de 200 lei/cap bovina si 15 lei/cap ovina/caprina.


APIA a eliberat 269 de adeverinte de credit


"Speram sa nu se ajunga la aminari si sa se aduca bani de acasa, daca statul se trezeste pe 28 februarie ca nu are bani", spun reprezentantii crescatorilor de animale, care se intreaba de ce nu a facut statul credit pentru ca omul sa primeasca direct plata diminuata cu 10%, in loc sa se imprumute acum la banci. Autoritatile nu au avansat o data certa la care sa inceapa plata pentru exploatatiile de bovine, 28 februarie referindu-se la sprijinul pentru ovine/caprine. Potrivit datelor furnizate de APIA Vrancea, institutia a eliberat pina acum 269 de adeverinte, dar 16 dintre fermieri s-au intors deja cu actele si au renuntat la a mai accesa credite. De mentionat si faptul ca luind drept referinta anul 2007, ministerul de resort a creat posibilitatea celor care nu mai detin animalele sa ia in continuare banii de subventie, in timp ce in aceasta perioada dificila multe ferme sint falimentare. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.