Economic

Viticultorii au pus la zid bauturile intermediare

Doina Ganea
19 nov 2009 1344 vizualizări
Specialisti din Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii au dezbatut mai bine de doua ore problemele viticulturii, la Focsani u citiva parlamentari si-au facut aparitia la dezbatere doar din complezenta u secretarul de stat Gratiela Iordache a anuntat ca in curind fermierii pot detine mai mult vin in crame fara sa fie impozitati

Federatia Agricultorilor "Fermierul" si Federatia Viticultorilor au organizat ieri la Casa de Cultura a Sindicatelor din Focsani o dezbatere publica cu tema "Solutii pentru salvarea viticulturii si gospodariei taranesti". In judetul Vrancea sint peste 35.000 de gospodarii cu specific vitivinicol si 178 de antrepozite fiscale, care ar putea prelua si procesa intreaga productie de struguri de la micii producatori daca ar avea suficiente fonduri. Viticultorii au mai cerut printre altele tratarea intr-un capitol separat cu prevederi clare a fermierilor si gospodariile lor individuale in noul Cod Fiscal, accizarea cu 250% sau interzicerea fabricarii Bauturilor Fermentate Linistit (BFN-urile) altele decit vinul si berea, bauturi despre care viticultorii spun ca fac concurenta neloiala vinului natural. Oenologul Toader Manole a cerut Ministerului Finantelor ca BFN-urile sa fie fabricate in antrepozite separate de cele pentru vin. "S-au inventat acele bauturi intermediare care nu sint specifice poporului roman, bauturi preluate de la Uniunea Europeana care sint reglementate de art. 171 si 172 din Codul Fiscal. Ele nu au acciza si in plus se fabrica in acelasi antrepozit fiscal cu vinul. Ele trebuie separate", a cerut presedintele Federatiei Viticultorul, Toader Manole.


Fermierii au voie sa depoziteze mai mult vin


Podgorenii au mai solicitat si respectarea nivelului accizei la vinurile linistite si spumoase asemanator tarilor UE. Tot in cadrul discutiilor de ieri s-a cerut o mai buna evidenta si simplificarea activitatii circuitului documentelor, astfel incit sa fie aceeasi pentru persoanele fizice si pentru cele juridice. Obligarea comerciantilor de vinuri vrac din import sau intern sa devina antrepozit fiscal cu toate dotarile ca si producatorii de vin, deoarece fac concurenta neloiala producatorilor de vin, a fost o alta problema ridicata in cadrul discutiilor. Reprezentantul Ministerului Finantelor Publice, secretarul de stat Gratiela Iordache, si-a luat notite si a fost rezervata in promisiuni. "Eu mi-am notat toate problemele ridicate. Incepind de la acele bauturi intermediare care pot fi accizate, la cresterea depozitului din curtea fermierului la 1.000 de hectolitri de vin si pina la crearea unui capitol separat in Codul Fiscal pentru gospodariile individuale. Vreau insa sa va spun ca voi face orice ca sa ajut in aceasta privinta pentru ca am inteles care sint problemele, dar nu pot promite ca se si rezolva. Aceasta depinde de mai multi factori care trebuie adusi la masa tratativelor. As dori sa spun insa ca prevederile Codului Fiscal sint cele preluate de la UE si pe care trebuie sa le respectam. Cit priveste conditiile, acestea au fost cele negociate de dl Vasile Puscas in 2004 in tratatul de aderare si pe astea trebuie sa le respectam. Poate daca ar fi fost mai bine negociat, acum am fi avut conditii mai bune pentru crearea unui cadru legal profitabil", a subliniat Gratiela Iordache. Secretarul de stat i-a mai anuntat pe viticultori ca asteapta la promulgat modificarea la legea viei si vinului care permite cresterea depozitelor de vin in crama fermierului de la 200 de hectolitri la 600 de hectolitri. Proiectul a fost initiat de toti parlamentarii de Vrancea, la care s-a aliat inclusiv senatorul PNL de Iasi, Varujan Vosganian.


Parlamentarii s-au trezit in campanie electorala


La dezbatere au fost invitati 27 de primari ai localitatilor cu specific viticol. Cele doua federatii organizatoare au supus atentiei oficialitatilor o serie de propuneri privind modificarea Legii viei si vinului si a Codului Fiscal, privind licentierea, vinzarea si impozitarea micului producator de vin (pina la 100.000 de litri). Deputatul PSD de Panciu a subliniat faptul ca unele prevederi din Codul Fiscal ar trebui schimbate pentru ca ele sint extrem de inchistate. "Ordonanta antrepozitelor fiscale este o lege diabolica. Prevederi inchistate in Codul Fiscal impiedica pe micii producatori sa-si vinda productia proprie. Eu cu d-na Gratiela Iordache ne mai intilnim si la Bucuresti, dar eu aici vreau sa ma adresez electoratului"¦", a scapat haturile discursului deputatul pesedist Ciprian Nica. Exprimarea neinspirata a dovedit inca o data ca parlamentarii nu de grija podgorenilor au venit la intilnire, ci pentru ca se afla in campanie electorala. La eveniment au fost invitati reprezentanti din cadrul Ministerului Agriculturii, Ministerului de Finante, Agentiei Nationale a Vamilor, Directiei Horticole, secretari de stat, reprezentanti ai Directiei Agricole, ai Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Au prezidat adunarea alaturi de presedintele Federatiei Agricultorilor "Fermierul", Ginu Toma, si Toader Manole, secretarul de stat Gratiela Iordache, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Stefan Dragan si academicianul Constantin Tirlea. Printre marii procesatori prezenti la dezbatere s-a numarat si Victor Istrate, patronul Vinexport Trade Vrancea. Marii absenti au fost deputatul PD-L Valeriu Tabara si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar. Scurte aparitii la intilnire au avut si parlamentarii Nini Sapunaru (PNL), Alin Trasculescu (PD-L) si Ciprian Nica (PSD). (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.