Economic

Banca ING devine mai optimista fata de evolutia economiei

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 805 vizualizări
Evolutia economiei romanesti in trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasindu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING.

"Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rata anualizata, fata de estimarea noastra de -9,2% si fata de un consens al pietei de -9%. Rata trimestriala ajustata sezonier a incetinit la -0,7% (in trimestrul al treilea) fata de -1,1% in trimestrul II. Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in trimestrul IV, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum sintem si mai convinsi ca trimestrul al treilea va reprezenta punctul minim al activitatii economice", se arata in analiza ING. De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%. "De fapt, ajungem la o cifra de -6,7% pentru 2009, daca presupunem ca ultimul trimestru ar putea arata o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior", se mai arata in raport. Cu toate acestea, analistii ING mentioneaza ca isi vor revizui prognoza anuala asupra PIB dupa publicarea pe larg a datelor privind evolutia economiei la inceputul lui decembrie. "Pina in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat plus 1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza. Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobinzile la creditele pentru companii si gospodarii".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.