Economic

Plan pentru taierea a 3,5 miliarde lei de la salarii in 2010

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 992 vizualizări
Fata de anul in curs, cheltuielile cu lefurile bugetarilor urmeaza sa scada cu numai 0,68% din PIB Cheltuielile cu salariile vor fi mai mici cu 3,5 miliarde lei in 2010, fata de cele pentru acest an, reflectind o scadere a ponderii cheltuielilor in PIB de 0,68%, in conditiile in care bugetul pe anul viitor prevede reducerea cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB, a spus ieri, Gheorghe Pogea.

"Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numarul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835. Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB. (PIB, aproximativ 525 miliarde lei), respectiv cheltuielile cu personalul vor fi mai mici cu circa 3,5 miliarde lei sau 0,68% din PIB. In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)", a declarat pentru Hotnews ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea. Astfel, numarul total al angajatilor la stat a fost mai mic cu 25.630 in luna septembrie, fata de cel avut in vedere la construirea bugetului de stat pe anul 2009. Pogea sustine ca cele mai mari cresteri ale salariilor in acest an s-au inregistrat la nivelul autoritatilor locale unde veniturile angajatilor au crescut in medie cu 15,3%, fata de anul trecut. "La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de guvern, acestea (cresterile salariale, n.r.) au crescut doar cu 2,9% pe primele opt luni. Depasiri mai mari sint la nivelul autoritatilor locale: 15,3% (efectele autonomiei locale)", a spus reprezentantul Ministerului de Finante. Gheorghe Pogea a adaugat ca "in anul 2009, nu au avut loc majorari ale salariilor individuale ale personalului din sistemul public si nici a numarului de persoane". "Cresterea cu 9,2% a cheltuielilor de personal pe primele noua luni din 2009, comparativ cu noua luni 2008 se datoreaza faptului ca in 2008, in ultimul trimestru al anului, au avut loc majorari de salarii care acum se repercuteaza prin anualizare pe 12 luni. Pe cale de consecinta, masa salariala este mai mare", a mai spus Pogea. El a precizat ca Legea salarizarii unitare, reforma pensiilor, restructurarea agentiilor (masura intrata in vigoare), alaturi de legea responsabilitatii fiscale reprezinta masuri care vor conduce la profunde reformre structurale, printre efectele acestora urmind sa se numere in primul rind consolidarea fiscala si reducerea deficitului bugetar de la circa 7,3% din PIB in 2009 la mai putin de 3% in 2012. Ministrul interimar al Finantelor sustine ca, in acest an, prin aplicarea masurii privind angajarea unei singure persoane in locul altor sapte persoane care au parasit sistemul bugetar s-a reusit reducerea numarului de posturi in sistemul bugetar cu peste 17.000 de angajati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.