Economic

Piata mobilei va scadea in 2009 cu 20%

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 752 vizualizări
Scaderea a fost de 28% dupa primele sapte luni ale anului, dar vinzarile au crescut usor ulterior

Piata autohtona a mobilei va scadea in 2009 cu pina la 20%, comparativ cu 2008, pina la 880 milioane euro, pe fondul scaderii puterii de cumparare, determinate de criza economica, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny. Ea sustine ca dupa ce in primele sapte luni piata a scazut cu 28%, lunile de toamna au adus usoare cresteri pe vinzarile de mobila. "Era o scadere cam de 28%, inregistrata dupa primele sapte luni ale anului, noi speram ca reducerea sa fie de doar 20% la sfirsitul anului, datorita cresterii usoare a vinzarilor in perioada lunilor de toamna, fata de prima jumatate a anului", a spus Aurica Sereny.

Potrivit datelor furnizate de APMR, importul de mobila a scazut in primele sapte luni cu 36,6%, ajungind la o valoare de circa 171,66 milioane euro, fata de aproximativ 270,76 milioane euro in perioada ianuarie-iulie 2008. Totodata, valoarea mobilierului exportat in primele sapte luni ale anului a fost de 579,13 milioane lei, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului precedent, cind valoarea acestora a fost de 681,3 milioane euro. in plus, 64% din productia interna de mobilier din aceasta perioada a fost exportata.

In ceea ce priveste consumul aparent de mobila din primele sapte luni ale anului, acesta s-a diminuat cu 28%, pina la 498,85 milioane euro, fata de valoarea de 692,85 milioane euro inregistrata in anul precedent. Potrivit presedintelui APMR, a nul acesta s-a manifestat atipic pentru toate activitatile in ansamblu si considera ca estimarile sunt relative. "Ne dorim sa se pastreze parametrii in care ne-am desfasurat activitatea pina in prezent sau sa se imbunatateasca. Piata are fluctuatii, dimensiunile sectorului sunt mari si nimic nu se mai poate prognoza dupa regulile de pina acum. Trebuie sa incercam sa redescoperim asa-zisa « normalitate a prezentului »", a declarat presedintele APMR.

Totodata, in aceeasi perioada numarul angajatilor din industria de mobilier a scazut cu pina la 16.400 (-23%), pina la 54.904 de oameni inregistrati la finele lunii iulie. "In functie de structura productiei angajate prin contracte interne si externe, consideram ca numarul personalului sa nu mai scada ca numar anul viitor. Sunt necesare calificari si perfectionari in permanenta, pentru a se raspunde in timp util solicitarilor. Prelucrarea lemnului este o activitate care are nevoie de meserii diferite si de o formare permanenta a personalului", a adaugat Aurica Sereny. Potrivit APMR, principalii producatori de pe piata autohtona de mobilier sunt, pentru segmentul arta-stil, Mobex, Simex si Libertatea S.A, in timp ce pentru segmentul de mobilier din panouri, Elvila, Lemet si Silvarom. in ceea ce priveste piata de mobilier tapitat, principalele companii sunt Cotta International, Mobila Dalin si Tehnoprod.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.