Economic

Evolutia PIB a fost peste asteptari in trimestrul III

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 795 vizualizări
Reprezentantii FMI considera ca rezultatele economice ale Romaniei s-au imbunatatit gratie cresterii cererii externe n in schimb, haosul politic trage Romania in jos, in conditiile in care tarile din zona euro si-au reluat cresterea economica

Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, dar si in sens invers, din cauza incertitudinii interne in plan politic, a spus reprezentantul FMI, Tonny Lybek, adaugind ca datele despre evolutia PIB in trimestrul al treilea au fost mai bune decit estimarile. "Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totuti de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Lybek a afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decit anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta. Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cind a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii. Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decit cea inregistrata la sase luni, de 7,6%. "Datele privind trimestrul III au fost mai bune decit anticipam, dar deocamdata vom mentine prognoza de contractie a PIB cu 7,5-8% in 2009. Cind vom avea datele detaliate, vom reanaliza proiectiile", a afirmat Lybek.

Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 decembrie.

Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca economia se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB). "Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decit in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incit T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks. Datele Eurostat au aratat ca Franta, Germania, Italia si zona euro per ansamblu au inregistrat cresteri trimestriale ale produsului intern brut (PIB) in perioada iulie-septembrie, cu toate ca ritmul a fost sub asteptarile pietei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.