Economic

Razboi politic pe bugetul din 2010

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 1099 vizualizări
Guvernul nu a inaintat inca Parlamentului proiectul de buget pe anul viitor n reprezentantii UDMR considera ca intirzierea se datoreaza faptului ca Guvernul ar pregati o crestere a TVA si a altor taxe si impozite n o pozitie similara a fost adoptata si de PSD n Mircea Geoana crede ca TVA ar urma sa fie crescut la 22%, iar 20% din bugetari sa fie concediati

Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, a declarat, duminica, la Bistrita, ca, in opinia sa, faptul ca Guvernul nu vine cu proiectul legii de buget in Parlament denota ca ar pune la cale o crestere a TVA, a taxelor si impozitelor pentru anul viitor, transmite corespondentul NewsIn. "Asteptam cu drag si cu nerabdare bugetul din partea premierului Emil Boc. (..) Nu stiu de ce amina premierul Emil Boc sa vina cu el in fata Parlamentului. Nu stiu ce ascunde acest proiect de buget. Eu sunt convins ca, daca intr-adevar doreste guvernul interimar si presedintele in exercitiu sa avem buget si, daca au si muncit in aceasta perioada cei care se afla la guvernare, atunci ar trebui sa vina cu proiectul de buget cit mai repede. Am impresia ca ei ascund o crestere a TVA si o crestere a diferitelor impozite si taxe si, de aceea nu vor sa vina cu el in fata Parlamentului", a sustinut Kelemen Hunor.

In opinia acestuia, creserea taxelor ar fi o solutie gresita intr-o perioada de criza. "Pentru criza economica si atenuarea efectelor ei noi am propus pentru anul urmator si anii care urmeaza reducerea citorva taxe si impozite fiindca cel mai important este, intr-o astfel de perioada, sa iei povara de pe umerii cetateanului nu sa mai cresti impozitele", a explicat el.

Kelemen Hunor a mai spus ca, daca platim mai multi si un pic mai putin, atunci si resursele vor fi mai insemnate fiindca nimeni nu va incerca sa ocoleasca legea. "Daca cresc impozitele si taxele, legea va fi ocolita, creste economia neagra si nu va creste disciplina fiscala. Daca Germania, Irlanda si alte tari au gasit o solutie pentru reducerea crizei si aceasta a fost reducerea taxelor si impozitelor, si Romania trebuie sa mearga pe aceasta varianta", a mai spus el. Candidatul UDMR a participat, simbata, la serbari traditionale ale comunitatii maghiarilor din judet, iar duminica la o slujba la Biserica Reformata din Bistrita unde s-a intilnit si cu electoratul.

Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut, simbata, la Braila, ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa trimita legea bugetului pe 2010 la Parlament deoarece vrea sa-si ascunda "adevaratul plan" cu privire la politica economica si fiscala pe anul viitor, si anume cresterea taxelor si a TVA la 22%. "De ce nu vrea domnul Basescu sa trimita bugetul pe 2010 la Parlament? Poate ca vi se pare un joc politic. Nu, sunt doua explicatii: fie nu doreste ca opinia publica sa vada dezmatul banului public din perioada in care au ramas singuri la guvernare si stiti bine ce s-a intimplat (...) Dar, mai grav, intirzierea trimiterii bugetului pe 2010 vrea sa ascunda de fapt adevaratul plan al lui Basescu, al lui Boc si al lui Pogea cu privire la politica economica si fiscala pe 2010. A si spus-o domnul Basescu. Vrea sa creasca taxele si vrea TVA la 22%, facind factura mai scumpa, mincarea mai scumpa si tot ce inseamna traiul romanului mai scump. Vrea, de fapt, sa dea afara 20% din bugetarii acestei tari si va spun ca il vom impiedica pentru ca trebuie sa pastram locuri de munca, sa nu crestem taxele si sa putem sa dam tarii o adevarata politica economica asa cum avem nevoie", a sustinut Geoana.

Premierul in exercitiu Emil Boc a afirmat vineri ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat inca Legea care abiliteaza Guvernul demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010 pentru ca trebuie respectat termenul in care actul normativ poate fi atacat la CCR. intrebat daca Executivul va aproba saptamina viitoare Legea bugetului pe 2010, Boc a raspuns: "Vom vedea", precizind ca va avea un raspuns dupa ce actul normativ care ii permite sa trimita Parlamentului bugetul pe anul viitor va fi publicat in Monitorul Oficial. El a precizat ca bugetul pe anul 2010 prevede mentinerea cotei unice la 16%, a TVA la 19% si alocarea, ca si in bugetul pe anul 2009, a 20% din venituri catre investitii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.