Economic

Banca Mondiala: Virful somajului in Romania va fi atins in prima parte din 2010

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 873 vizualizări
Rata somajului va atinge un virf in prima parte a lui 2010, dar acesta se va plasa probabil sub 10%, insa vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate in care reintegrarea va fi dificila, a declarat economistul Bancii Mondiale, Catalin Pauna. "Cred ca nu am vazut inca virful pentru rata somajului, acesta va fi atins undeva in 2010, in trimestrul I sau II. Cred ca in continuare companiile vor fi retinute in a face angajari, deoarece au invatat lectia in perioada de criza. Pe de alta parte, intrarile in somaj nu au fost atit de mari cit se preconiza initial. Nu cred ca vom ajunge la o rata de 10%, dar este o parere proprie", a spus Pauna.

El a subliniat ca exista anumite categorii carora le va fi dificil sa isi gaseasca locuri de munca, precum absolventii sau somerii proveniti din zone de activitate nerestructurate. "Somajul pentru tineri era mare si inainte de criza, cam 20% dintre ei nu isi gaseau locuri de munca. Va exista o anumita rigiditate a pietei muncii pe zone nerestructurate, persoanele respective nu vor avea calificarile specifice necesare pentru alte domenii. In plus, exista un nivel ridicat al somajului de lunga durata, in care sunt aproximativ 50% dintre someri", a adaugat Pauna. Economistul a subliniat ca evolutia somajului depinde in mare masura de ritmul in care se va relansa economia.

Pe de alta parte, economistul-senior al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Kaspar Richter, a declarat ca tarile din UE-10 se vor redresa mai rapid decit restul membrelor Uniunii, insa nu este obligatoriu ca statele cu rate de crestere economica ridicate inainte de criza sa revina la astfel de niveluri si dupa. Numarul total de someri a crescut in octombrie cu cu 28.799 fata de luna precedenta, pina la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani si sase luni, iar rata somajului a urcat la 7,1%, potrivit datelor publicate joi de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.