Economic

Numarul de someri a urcat in octombrie la 654.000

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 958 vizualizări
Este nivelul maxim din ultimii cinci ani si jumatate

Numarul total de someri a crescut in octombrie cu 28.799 fata de luna precedenta, pina la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani si sase luni, iar rata somajului a urcat la 7,1%, potrivit datelor publicate joi de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Astfel, numarul de someri a crescut in octombrie pentru a 16-a luna la rind. Un numar atit de mare de someri nu a mai fost atins din aprilie 2004, cind au fost inregistrate 661.895 persoane fara loc de munca. Rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie. Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in judetul Mehedinti (13,2%), urmat de Vaslui (12,4%), iar cea mai mica in Bucuresti si Ilfov (2,1%).

Din numarul total de someri, 374.209 sunt indemnizati, iar 279.730 neindemnizati. Rata somajului in rindul femeilor a urcat la 6,8%, de la 6,5% in septembrie. In 30 septembrie, directorul ANOFM, Eugen Preda, declara ca numarul somerilor ar putea creste pina la sfirsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%. El a adaugat ca, data fiind perioada de scadere a economiei, considera ca rata somajului va creste si in trimestrul I din 2010, dar a precizat ca nu poate spune daca va ajunge la 9% dupa primele trei luni ale anului viitor. Directorul ANOFM a mai spus ca principalele domenii afectate de criza economica, ce se reflecta si asupra salariatilor, sunt constructiile, domeniul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de uz curent.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.