Economic

Investitiile straine directe s-au injumatatit in primele noua luni

Ziarul de Vrancea
12 nov 2009 754 vizualizări
Acestea au ajuns la doar 3,5 miliarde euro

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele noua luni cu 49,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pina la 3,525 miliarde euro, insa au acoperit integral deficitul de cont curent, fiind cu 6,4% peste nivelul acestuia, a anuntat miercuri banca centrala. "Deficitul contului curent in perioada ianuarie-septembrie 2009 a fost finantat integral prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 3,525 miliarde euro, comparativ cu 6,994 miliarde euro in perioada ianuarie-septembrie 2008", se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, dupa primele noua luni din acest an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3,313 miliarde euro, in scadere cu 74,6% fata de aceeasi perioada din 2008. In perioada ianuarie-septembrie 2009, creditele intra-grup au reprezentat 50,3% din investitiile straine directe, insumind 1,774 miliarde euro, iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, 49,7%, respectiv 1,751 miliarde euro, a mai anuntat BNR. In intervalul similar din 2008, creditele intra-grup insumau 2,4 miliarde euro, iar participatiile la capital - 4,58 miliarde euro.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adinci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. In primele opt luni, investitiile straine directe scazusera cu 53,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pina la 3,154 miliarde euro, fiind cu aproape 29% peste nivelul deficitului de cont curent pentru acel interval. Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%.

Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42%, la finalul primului semestru, scaderea a fost de 43%. Declinul a inceput sa se accentueze ulterior, iar in primele sapte luni, investitiile straine directe se micsorasera cu 48%. Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pina la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.