Economic

Concediul fortat pentru bugetari intra la apa

Ziarul de Vrancea
10 nov 2009 1581 vizualizări
Ministrul interimar al Finantelor spune ca vor fi impuse maxim 8 zile de concediu fara plata pina la sfirsitul anului n sindicatele sustin ca bugetarii nu accepta mai mult de patru zile

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat luni ca, in perioada ramasa pina la finalul acestui an, bugetarii mai pot lua cel mult opt zile de concediu fara plata, respectiv cite patru zile in noiembrie si decembrie, urmind ca statul sa economiseasca 80% din suma propusa initial, de 1,6 mld lei. Astfel, statul ar urma sa economiseasca in final 1,28 miliarde lei in urma aplicarii partiale a concediului fara plata. "In mod normal, pentru ca legea sa fi produs efectele fiscale in acest an, ar fi trebuit sa fie luate zilele de concediu in lunile septembrie, octombrie si noiembrie, dar acum nu mai pot fi luate aceste masuri decit in noiembrie si decembrie. Pe noiembrie, patru zile pot fi luate, sigur si in decembrie", a declarat Pogea.

El a precizat ca guvernul lasa la latitudinea ordonatorilor principali de credite sa aleaga forma in care poate fi aplicata legea, explicind ca exista posibilitatea aplicarii unui program de lucru redus, a trimiterii angajatilor in zece zile de concediu sau a aplicarii unei combinatii intre programul redus si zile de concediu. "Masura trebuie aplicata in spiritul legii si mai mult de patru zile pe luna (de concediu fara plata n.r.) nu putem sa dam, dar daca sindicatele se pun de acord cu institutiile sa ia zece zile de concediu fara plata, sigur ca ar fi bine", a afirmat Pogea. Ministrul a precizat ca pina la finalul anului nu mai pot fi facute reduceri de cheltuieli de 1,6 miliarde lei prin aplicarea acestei masuri si va fi vorba de mai putin "cam cu 20%".


SedLex: "Maximum patru zile pina la sfirsitul anului"


Functionarii publici vor lua cel mult patru zile de concediu fara plata pina la finalul acestui an si nu opt zile, pentru ca oricum salariul pe luna decembrie se plateste in luna ianuarie, intrind in bugetul pe 2010, a declarat luni presedintele SedLex, Vasile Marica. "Daca legea a fost publicata astazi (luni n.r.) in Monitorul Oficial, mai avem doar o luna si jumatate pina la sfirsitul anului, iar legea spune ca nu poti lua mai mult de 15,5% din salarii si nici nu poti aplica mai mult de patru zile de concediu fara plata", a afirmat Marica, la iesirea de la negocierile cu reprezentantii Ministerului Finantelor. "Ei vor ca in acest an sa luam opt zile de concediu fara plata, dar acest lucru nu se poate aplica pentru ca oricum salariile pe decembrie sunt platite in luna ianuarie. Poate fi aplicat maximum pina la patru zile pina la sfirsitul anului", a completat el.

Liderul SedLex ameninta ca sindicalistii vor da in judecata guvernul daca acesta va reduce salariile cu mai mult de 15,5% intr-o luna. "Legea a fost prost facuta. Ei sperau sa dea cele zece zile in octombrie si noiembrie, pentru ca in decembrie sa se inregistreze deja reducerea cu 46% a cheltuielilor. Asa nu mai pot face reduceri mai mari de 15,5%. (Gheorghe) Pogea nu poate sa iasa din cadrul legal si trebuie sa se incadreze in textul legii", a mai spus Marica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.