Economic

Din cauza crizei, timpul de lucru a scazut cu 20 de minute

Ziarul de Vrancea
6 nov 2009 785 vizualizări
Angajatii din Romania au muncit in trimestrul II in medie cu 0,3 ore pe saptamina mai putin decit in trimestrul II din 2008, ca urmare a crizei economice, care a dus la restringerea activitatilor, in timp ce programul de lucru s-a redus pe ansamblul UE cu 0,7 ore/saptamina, a anuntat ieri Eurostat.

Ocuparea a inceput sa scada in UE si zona euro din al doilea trimestru al anului trecut, ca efect al crizei economice. In trimestrul II din 2009, numarul de angajati a scazut cu 1,9% in UE, la 222,7 milioane, si cu 1,8% in zona euro, la 145,5 milioane. Romania nu a prezentat date referitoare la acest indicator. Totusi, scaderea gradului de ocupare a fost mai mica decit restringerea activitatii economice, de 4,9% din PIB in UE si de 4,8% din PIB in zona euro, in acelasi interval, ca urmare a reducerii programului de lucru, precum si a extinderii muncii part-time. Astfel, in perioada mentionata angajatii full-time au lucrat in medie cu 0,7 ore mai putin pe saptamina in UE, respectiv cu 0,8 ore pe saptamina in zona euro. Romanii au lucrat, in medie, 41,1 ore pe saptamina in trimestrul al doilea din acest an, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, fata de 40,3 ore/saptamina in UE, respectiv 40 ore/saptamina in zona euro. In trimestrul II din 2008, numarul orelor lucrate de angajatii full-time crescuse cu cite 0,3 ore pe saptamina atit in UE, cit si in zona euro, fata de 2007. in Romania, se inregistrase, in schimb, o scadere de 0,2 ore/saptamina in intervalul mentionat. In trimestrul II din 2009, numarul orelor lucrate saptaminal de angajatii full-time a scazut in 24 din cele 27 de state membre, cele mai mari diminuari ale timpului de munca fiind inregistrate in Estonia, cu 1,5 ore pe saptamina, Austria, Slovacia si Finlanda, cu cite 1,4 ore pe saptamina, Germania si Suedia, cu cite 1,3 ore pe saptamina. Luxemburgul si Letonia au raportat usoare cresteri ale timpului de lucru saptaminal, de o ora, respectiv 0,1 ore, in timp ce in Ungaria acesta a stagnat. Rata activitatii part-time in totalul ocuparii a crescut in UE de la 18,3% in trimestrul II din 2008 la 18,8% in trimestrul II 2009 si de la 19,6% la 20% in zona euro. Activitatea part-time s-a extins in 22 de state membre, cele mai mari cresteri fiind raportate de Estonia, cu 5,3 puncte procentuale, Irlanda, cu 2,3 puncte procentuale, Lituania, cu 2,1 puncte procentuale, si Slovacia, cu 1,8 puncte procentuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.