Economic

UGIR-1903: 50.000 de firme vor da faliment pina in martie 2010

Ziarul de Vrancea
6 nov 2009 800 vizualizări
Asociatia patronala mai apreciaza ca o consecinta a numarului mare de falimente va fi concedierea a 100.000 de persoane

Aproximativ 50.000 de firme vor da faliment pina la jumatatea lunii martie anul viitor, iar numarul de someri va creste cu circa 100.000 in urmatoarele doua luni, au declarat, ieri, reprezentantii UGIR-1903. "40.000 - 50.000 de firme vor da faliment pina in luna martie, atunci Romania va cunoaste criza. Culmea acesteia o vom atinge la jumatatea lunii martie, inceputul lunii aprilie", a declarat, ieri, vicepresedintele UGIR-1903, Mihai Pasculescu. De asemenea, presedintele patronatului, Ioan Cezar Coraci, a precizat ca Romania se poate astepta la inca 100.000 de someri in urmatoarele doua luni. "Un numar de 450.000 - 500.000 de someri este acceptabil, se inscrie intr-o medie europeana, insa peste 650.000 de someri este deja proasta guvernare", a adaugat Coraci. La inceputul luni noiembrie, Comisia Europeana (CE) anticipa ca rata somajului din Romania va creste semnificativ in acest an, pina la 9%, de la 5,8% in 2008, urmata de o reducere usoara in 2010, pina la 8,7%, potrivit prognozei de toamna. In prognoza de primavara, CE se astepta ca rata somajului sa creasca doar pina la 8% in 2009 si sa scada usor la 7,7% in 2010. Datele CE sint dupa metodologia Biroului International al Muncii (BIM). Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o rata a somajului de 7,6%, care ar urma sa scada pina la 6,2% in 2010, dupa standardele romanesti (cifre inregistrate de ANOFM). Dupa criteriile BIM, CNP anticipeaza o rata a somajului de 8,4% in 2009 si de 7,7% in 2010. Ioan Cezar Coraci a mai spus ca datoriile totale ale statului roman catre agentii economici se ridica in momentul de fata la opt miliarde de lei, iar din 1 martie 2009 nu a mai fost efectuata nici o plata. "Toate datoriile pe care statul le are catre agentii economici sint de opt miliarde lei. Cu 1 martie anul curent nu s-a mai facut nici o plata catre agentii economici", a spus Coraci. De asemnea, acesta a adaugat ca nu este normal ca statul sa puna poprire pe conturi agentilor economici pentru neplata datoriilor bugetare, atit timp cit firmele au de recuperat sume mai mari. Potrivit lui Coraci, in cadrul discutiilor pe care patronatele le-au purtat cu reprezentantii FMI, acestea au cerut ca banii datorati agentilor economici sa nu mai treaca prin bugetele locale si sa fie plati direct firmelor. "Ministrul finantelor a recunoscut ca banii pe care ii da bugetelor locale nu ajung catre agentii economici. Noi am solicitat ca platile sa fie facute direct catre agentii economici, idee care i s-a parut interesanta domnului Franks (reprezentantul FMI - n.r.), insa nu stim din ce motive domnul Pogea a spus ca nu este realizabila", a mai spus presedintele UGIR-1903.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.