Economic

Am pierdut 7,5 miliarde euro din exporturi

Ziarul de Vrancea
5 nov 2009 854 vizualizări
Aprecierea ii apartine Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania

Romania a inregistrat pierderi la export de aproximativ 7,5 miliarde euro in anul care a trecut de la declansarea crizei pe piata romaneasca, inclusiv din lipsa masurilor guvernamentale pentru redresarea acestui sector, iar o treime din firme au iesit de pe piata externa, a anuntat, ieri, ANEIR. "Daca exportul s-ar fi bucurat de atentia promisa (prin programul anti-criza), astazi, la un an de recesiune in domeniu, Romania n-ar fi contabilizat pierderi de volum de export de circa 7,5 miliarde euro si nici iesirea de pe piata externa a circa 1/3 din firmele exportatoare", se arata in comunicatul transmis de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), semnat de secretarul Asociatiei, Mihai Ionescu.

Bilbele interne

Asociatia atrage atentia ca "dincolo de factorii externi, o contributie majora au avut-o si bilbele interne, lipsa de interes a Guvernului si lipsa de apetit a bancilor pentru finantarea locomotivei economiei, cum este perceput pretutindeni in lume exportul". Astfel, potrivit ANEIR, Romania a pierdut numeroase oportunitati externe si a fost exclusa de pe o serie de piete indeosebi din lipsa finantarii productiei. "Zeci si sute de milioane de lei au stat blocati in conturile Ministerului de Finante, intrucit conducerea acestuia a refuzat cu obstinatie sa adopte un sistem mai flexibil de rambursare a TVA. Culmea, respectivul sistem a fost acceptat de conducerea ANAF si toti specialistii MFP (care au avizat favorabil Ordinul MFP initiat la insitentele Asociatiei noastre), numai ministrul amina - desi promite - sa-l semneze", a precizat ANEIR.

Bancile nu au fost prietenoase cu exportatorii

Asociatia reporseaza MFP ca nu a inteles gravitatea blocajului provocat, nici dupa ce ANEIR a solicitat prin intermediul Fondului Monetar International (FMI) introducerea in Acordul de imprumut cu Romania a obligativitatii rambursarii cu rapiditate a restantelor de TVA catre exportatori. ANEIR critica si bancile comerciale private care nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii, iar ca urmare au fost pierdute multe afaceri pe piata externa. "Singura ancora care a functionat cu adevarat a fost cursul de schimb, mentinut de BNR in limite acceptabile si fara variatii imprevizibile", se mai arata in comunicat. ANEIR reaminteste ca dupa opt ani de crestere puternica, in care volumul vinzarilor in strainatate avansasera de la 10 miliarde dolari in 2000 la peste 35 miliarde euro anul trecut, luna noiembrie 2008 a marcat prima scadere a exporturilor, de aproape 10%. Ulterior, au avut loc noi reduceri "din ce in ce mai drastice", virful fiind atins in octombrie 2009, cind potrivit Asociatiei, exporturile au scazut cu circa 40% (in zona extra UE).

(POZA: final/monitor/economic/poze- TIR.JPG) LEGENDA: O treime dintre exportatori au renuntat la piata externa



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.