Economic

Care sint tarile care au investit cel mai mult in Romania

Ziarul de Vrancea
3 nov 2009 1075 vizualizări
O cincime din investitiile straine directe derulate pina la final de 2008 au fost din Austria

Austria si-a redus ponderea, ca tara de origine, in totalul investitiilor straine directe derulate in Romania, de la 21,4% in 2007 la 18,8% in 2008, dar a ramas pe primul loc in topul investitorilor, urmata de Olanda, cu 17,2% din fluxuri, arata raportul cu date revizuite publicat ieri de BNR. Austria derula investitii de 9,18 miliarde euro la finalul anului trecut in Romania, nivel usor mai ridicat decit in 2007, cind volumul ISD dinspre Austria se plasa la 9,16 miliarde euro, in ciuda scaderii ponderii. Urmatoarea clasata in topul investitiilor straine directe in Romania este Olanda, care a contribuit cu 17,2% la totalul investitiilor in 2008, de la o contributie de 16,3% la finalul lui 2007. Pe locul trei se situeaza Germania, cu o pondere de 15,4%, in urcare de la 11,7% pentru anul 2007, urmata de Franta, care contribuia cu 8,8% la totalul investitiilor straine directe anul trecut, nivel egal celui din 2007. Totodata, Italia a surclasat Grecia in clasamentul statelor de origine a investitiilor, trecind de pe locul sase in 2007 pe locul cinci in 2008, cu o pondere de 7,3%. Grecia, care a cazut un loc in topul investitorilor, si-a diminuat ponderea in volumul investitiilor straine directe derulate pina la finalul anului trecut la 6,5%, de la 7,5% in 2007. Urmatoarele in clasament sint Elvetia, Cipru, Luemburg, Ungaria si Statele Unite ale Americii, care au urcat in top pe locul 11, de la 12 in anul 2007. Astfel, SUA detineau o pondere de 1,8% din investitiile straine directe derulate in Romania pina la final de 2008, fata de 1,4% in anul precedent.


Unde au investit austriecii


Austria, de pe primul loc, este prezenta in multe dintre ramurile de activitate importante din Romania. Pe segmentul financiar, mari banci austriece precum Erste Bank, Raiffeisen, Unicredit si Volksbank au pozitii puternice pe piata romaneasca, la fel si mari companii in domeniul asigurarilor, precum Vienna Insurance Group (VIG). Totodata, grupul austriac OMV este, de asemenea, prezent pe piata romaneasca din 1998, si si-a intarit pozitia la finalul lui 2004, prin preluarea Rompetrol. Pe sectorul imobiliarelor, companiile austriece Imoest, Europolis si Eyemax detin cote ridicate de piata, iar in domeniul constructiilor, austriecii de la Strabag au o pozitie dominanta. De asemenea, pe partea de retail, compania Kika are afaceri in Romania.


Cele mai multe investitii merg spre capitala


Din totalul investitiilor staine directe, de 48,8 miliarde euro, Bucurestiul a atras aproape doua treimi (62,7%), mai exact 30,6 miliarde euro, urmat la distanta mare de centrul tarii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) cu 8,5%, respectiv cu 4,15 miliarde euro. Regiunea de sud-est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) acoperea 7,3% din totalul investitiilor anul trecut, fata de 5,7% in 2007, urmata de sudul tarii (Arges, Calarasi, Dimbovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), care a atras 7% din investitii in 2008, fata de 6,9% in 2007. Vestul Romaniei (Arad, Caras-Severin, Huneadoara si Timis) a atras doar 5,4% din investitiile companiilor, iar nord-vestul (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj) 4,3%. Topul regiunilor in functie de investitiile directe din afara tarii este completat de sud-vest (Dolj, Mehedinti, Gorj, Olt si Vilcea), cu o pondere de 2,5%, in timp ce nord-estul (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui) a atras doar 2,3% din total - 1,14 miliarde euro. Soldul investitiilor straine directe la finalul lui 2008 totaliza 48,8 miliarde euro, din care 71,5% erau participatii la capitalul social, iar 28,5% credit net primit de la investitorii straini.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.