Economic

Platim de 14 ori mai mult decit germanii la notar pentru tranzactiile imobiliare

Ziarul de Vrancea
30 oct 2009 810 vizualizări
Potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurentei, costurile notariale din Romania sint mai mari de sapte ori decit in Portugalia, de cinci ori decit in Franta, de sase ori decit in Austria sau Spania

Un roman plateste pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzactie imobiliara decit un german, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citind un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale. "Daca analizam costurile la o tranzactie tipica de 100.000 de euro, un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decit un neamt", a spus Bogdan Chiritoiu. Potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurentei, costurile notariale din Romania sint mai mari de sapte ori decit in Portugalia, de cinci ori decit in Franta, de sase ori decit in Austria sau Spania si de patru ori decit in Belgia. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, institutia pe care o conduce va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvernului Romaniei eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor. "Un prim pas ar fi eliminarea tarifului pentru redactarea contractului. Acesta reprezinta 15% din tariful standard stabilit de un notar. Eliminarea acestuia ar duce la o economie anuala de 15 - 30 de milioane de euro", a spus Chiritoiu. Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca, prin dereglementarea profesiei notariale, si concurenta aparuta in aceasta piata va duce la o scadere a tarifelor de 30%. "In conditii concurentiale, tarifele vor scadea cu 30%. inca mai este loc de astfel de reduceri, cea mai recenta fiind aceea pentru participantii la Prima Casa", a precizat Chiritoiu. De asemenea, Bogdan Chiritoiu a spus ca va sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii consumatorilor inca din faza initiala asupra tariferlor practicate de notari. "Nu este normal ca o banca sa selecteze un notar. Acest lucru se justifica doar daca se obtin tarife care favorizeza clientii, daca nu oamenii ar trebui sa selecteze notarii", a mai spus Bogdan Chiritoiu. Potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurentei, in structura costurilor obligatorii totale impozitul reprezinta 49%, serviciile notariale 41%, iar cadastrul si intabularea cate cinci procente fiecare. Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pentru analizarea pietei imobiliare si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare (servicii notariale, cadastru, evaluare, agentii imobiliare - n.r.). Investigatia a fost declansata in aprilie 2008 si a urmarit identificarea eventualelor probleme de concurenta, in special pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, si a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.