Economic

Patronatele nu cedeaza si cer inghetarea salariului minim

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 797 vizualizări
Patronatele doresc in continuare inghetarea salariului minim in prima parte a anului 2010, intrucit o majorare la 705 lei nu poate fi sustinuta de firme si ar duce la cresterea pretului de cost final cu 7%, a declarat ieri, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci

"Am facut acele calcule pe modelul propus de Ministerul Muncii, in care cresc toate salariile din grila Contractului colectiv de munca si cele ale angajatilor cu studii superioare la 1,75 salarii minime, si a rezultat ca Fondul de salarii al companiilor din sectorul privat ar creste anul urmator cu 14,7%", a explicat Coraci. "Este o crestere nesustenabila, in conditiile in care marja medie de profit din (sectorul) privat a fost in acest an cuprinsa intre 5 si 15%, ceea ce ar duce la cresterea pretului de cost final cu 7%", a adaugat el. Chiar si la o crestere a salariului minim la 650 lei, de la 1 ianuarie 2010, preturile de cost final ale produselor s-ar majora cu 3%, potrivit presedintelui UGIR 1903, care a argumentat ca, in acest conditii, ar fi mai bine ca orice crestere a salariului minim sa fie aminata pentru luna iulie a anului urmator. Cezar Coraci a mai spus ca o crestere a salariului minim la 705 lei ar duce la majorarea salariului mediu din sectorul privat la 2.170 lei, in timp ce o crestere mai moderata, la doar 650 lei, va mari salariul mediu la 2.044 lei. Reprezentantii sindicatelor si patronatelor negociaza la aceasta ora la Ministerului Muncii in legatura cu nivelul salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2010. Sindicatele au cerut cresterea salariului minim la 705 lei, de la 600 lei in prezent, iar patronatele cer aminarea majorarii pentru partea a doua a anului urmator.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.