Economic

Patronii au cheltuieli mari de sponsorizare

Doina Ganea
29 oct 2009 1196 vizualizări
Finantistii au trimis la Parchet de la inceputul acestui an 52 de cazuri suspecte de evaziune fiscala u angrosistii sint primii la neplata darilor catre Fisc u pe vreme de criza, patronii au depasit plafonul cheltuielilor de protocol si sponsorizare

3.304 controale la agentii economici vrinceni au fost efectuate de la inceputul anului 2009 de catre inspectorii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice. Totalul sumelor atrase suplimentar la bugetul general consolidat ca urmare inspectiilor fiscale a fost de 39,54 milioane lei. în septembrie, Fiscul a controlat 348 de firme, urmare fiind atragerea de venituri suplimentare in suma de 5,25 milioane lei. Din totalul de 39,54 milioane lei reprezentind sume stabilite suplimentar de finantisti, ponderea cea mai mare au avut-o: comertul en-gros (21,55%), constructiile (15,13%), comertul cu amanuntul (11,45%), masa lemnoasa (8,79%). în cazurile in care in timpul inspectiilor fiscale au fost depistate fapte ce intrunesc elemente de natura infractionala au fost inaintate dosarele catre organele abilitate pentru continuarea cercetarilor. "în cele noua luni s-au inregistrat 52 astfel de cazuri, 16 doar in septembrie. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat a fost in suma totala de 5,44 milioane lei, din care 1,34 milioane lei numai in septembrie", a precizat directorul DGFP, Marian Lungu.


Patronii inregistreaza cheltuieli fara documente justificative


In actiunile de inspectie au fost constatate deficientele majore precum: calcularea eronata a impozitului pe profit prin necuprinderea in baza de calcul a cheltuielilor nedeductibile din punct de vedere fiscal sub forma cheltuielilor de protocol si a cheltuielilor de sponsorizare efectuate peste limita legala sau a unor cheltuieli care nu sint aferente veniturilor impozabile ori a cheltuielilor inregistrate in contabilitate care nu au la baza un document justificativ prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune. Totodata s-a constatat necolectarea taxei pe valoarea adaugata aferenta cheltuielilor de protocol nedeductibile din punct de vedere fiscal, aferenta lipsei de marfuri din gestiune si avansurilor incasate prin virament bancar de la diverse persoane fizice, inregistrarea in evidenta contabila a unor venituri taxabile fara colectarea TVA sau

deducerea nelegala a TVA aferenta achizitionarii de bunuri si servicii care nu sint destinate utilizarii in scopul operatiunilor taxabile.

"De asemenea s-a constatat deducerea TVA de pe facturi reprezentind material lemnos, pentru care societatea avea obligatia aplicarii masurilor de simplificare si exercitarea dreptului de deducere, societatea avind obligatia inregistrarii concomitente si a TVA colectat", mai arata directorul Marian Lungu. Alte deficiente constatate de inspectorii fiscali la firme au fost declararea in mod eronat a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general sau neconstituirea obligatiei fiscale reprezentind varsaminte pentru persoanele cu handicap neincadrate. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.