Economic

Noua din 10 romani afirma ca saracia este o problema larg raspindita in tara

Ziarul de Vrancea
28 oct 2009 1000 vizualizări
Romania s-a clasat pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE), dupa ponderea celor care sustin ca saracia este o problema larg raspindita in tara lor, de 90%, inaintea sa fiind Ungaria si Bulgaria, potrivit unui Eurobarometru publicat, ieri, de Comisia Europeana (CE).

Astfel, 96% dintre unguri si 92% dintre bulgari considera ca saracia este foarte raspindita, in timp ce in Danemarca, Cipru si Suedia mai putin de patru din zece persoane - respectiv 31%, 34% si 37% - cred ca saracia este extinsa in proportie semnificativa in tara lor. Pe ansamblul UE, trei din patru europeni (73%) considera ca saracia este o problema larg raspindita in tara lor. Potrivit Eurobarometrului, 25% din populatia Romaniei este vulnerabila la fenomenul saraciei, ceea ce reprezinta cel mai mare nivel din UE. in schimb, sub 10% din populatia Olandei si Cehiei prezinta risc de saracie. Eurobarometrul prezinta imaginea sumbra a celor aproape 80 de milioane de persoane - respectiv 16% din populatia UE - care traiesc sub pragul saraciei si care se confrunta cu dificultati serioase legate de accesul la un loc de munca, la locuinta, la servicii sociale si financiare. Motivele principale ale saraciei tin de rata ridicata a somajului potrivit opiniei a 52% dintre cei intervievati in cadrul sondajului, si de remuneratia insuficienta (49%). Alte cauze se refera la prestatiile sociale si pensiile insuficiente (29%), precum si costul excesiv al unor conditii de locuire decente (26%). Totodata, lipsa educatiei, a formarii si a competentelor profesionale (37%), precum si saracia "mostenita" (25%) ori toxicomania (23%) sint cauzele personale cel mai des invocate ale saraciei. Mai mult de jumatate dintre europeni (56%) cred ca somerii sint cei mai expusi saraciei, in timp ce 41% considera ca persoanele in virsta sint cele mai vulnerabile, iar 31% ii mentioneaza pe cei cu un nivel scazut de educatie, de formare profesionala sau cu competente reduse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.