Economic

Ministerul Economiei, bun de plata in cazul noii centrale nucleare

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 887 vizualizări
u institutia este obligata sa plateasca despagubiri in cazul in care nu publica numele locatiilor avute in vedere pentru constructia unei a doua centrale nucleare

Tribunalul Bucuresti a decis ca Ministerul Economiei sa publice lista cu siturile avute in vedere pentru constructia, din 2020, a unei a doua centrale nucleare in Romania, in caz contrar fiind pasibil de daune de 100 lei pentru fiecare zi de intirziere, a anuntat ieri organizatia Greenpeace. Decizia prin care Ministerul Economiei a mai fost obligat si la daune morale de 1 leu poate fi atacata cu recurs, potrivit deciziei transmise luni de asociatia ecologica Greenpeace Romania. Greenpeace a depus plingere dupa ce a incercat de mai multe ori sa obtine de la minister lista celor 100 de situri pe care le examina in vederea construirii celei de-a doua centrale nucleare, considerind ca refuzul ministerului reprezinta o incalcare a Constitutiei, mai ales ca ridicarea unei centrale nucleare are un impact major asupra mediului. Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a construi a noua centrala nucleara, pe linga cea de la Cernavoda, pentru a-si asigura independenta energetica. La inceputul lui 2008, directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu, declara ca noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008. Acesta preciza atunci ca este dificil de facut estimari despre investitiile necesare pentru acest proiect, intrucit este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. La inceptul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorului 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice. Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania indicau zone precum cea a Fagarasului sau cea a riului Siret. Specialistii afirma ca aceste amplasamente sint in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.