Economic

Gilceava politicienilor gaureste portofelul fermierilor

Ziarul de Vrancea
24 oct 2009 789 vizualizări
Agrostar: circa 80% din ferme vor fi inchise din cauza neacordarii subventiilor in zootehnie u Berceanu:daca platile pe cap de animal s-ar face corect, fermierii ar trebui sa primeasca suma dubla u Ilie Sarbu: in zootehnie sint invesitii in derulare, care vor fi afectate de neplata subventiilor

Circa 70-80% din ferme vor fi inchise si oamenii vor fi trimisi in somaj, din cauza neacordarii subventiilor in sectorul zootehnic, declara presedintele Agrostar Niculae Stefan. Federatia Agrostar cere Guvernului sa acorde subventiile cuvenite crescatorilor de bovine si ovine, in caz contrar sectorul zootehnic fiind amenintat de faliment, se arata intr-un comunicat transmis joi de federatia sindicala. "Guvernul a hotarit ieri (miercuri 21 octombrie) sa aloce 160 de milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine, pentru anul 2009, ceea ce inseamna, asa cum declara premierul Emil Boc, doar 35% din suma cuvenita, de 571 lei/cap de animal. Pentru ovine, deocamdata, nu s-a dat niciu un leu subventie. In aceasta situatie, efectivele vor fi taiate, pentru ca oamenii nu o sa mai aiba bani sa cumpere furaje, 70%-80% din ferme se vor inchide si angajatii vor ramine someri. Criza economica, pretul scazut al laptelui si lipsa subventiilor pun pe butuci zootehnia romaneasca. Cerem ceva ce ni se cuvine, potrivit legislatiei in vigoare, nu cerem ceva in plus si nu cerem nici majorari salariale"â„¢"â„¢, declara Stefan.


Banuielile lui Berceanu


Ministrul interimar al agriculturii, Radu Berceanu, a declarat, ieri, ca daca subventiile pe cap de animal s-ar efectua corect, fara sa fie platite si animalele declarate de mai multe ori, fermierii care depun corect cereri pentru sprijin ar trebui sa primeasca subventii duble. "Eu cred ca daca am putea sa facem 100% corect platile astea, probabil ca ar fi trebuit sa ajunga cu adevarat la cei care meritau, in numarul care era corect, o suma dubla. Impresia mea este ca totusi uneori nu au fost atitea capete cite sint in recensamint, iar alteori s-au mai produs schimbari pe parcurs si noi totusi facem plati", a spus Berceanu. Astfel, potrivit acestuia, la nivelul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) lipseste o activitate de verificare a platilor dupa ce acestea au fost efectuate. "Din discutiile cu specialistii si din materialele pe care am reusit sa le mai citesc, constat ca verificarea dupa ce s-au acordat subventii nu este foarte dezvoltata, adica este putina verificare in zona post plata", a mai spus ministrul interimar al agriculturii.


Sarbu cere mai multa responsabilitate


Fostul ministru social-democrat al agriculturii Ilie Sarbu a replicat ca in zootehnie sint in derulare investitii care vor fi afectate daca Guvernul nu acorda sumele necesare pe cap de animal la bovine si ovine, crescatorii din aceste sectoare fiind afectati si de pretul scazut la lapte. "Guvernul Boc ar trebui sa dea dovada de mai multa responsabilitate si sa-si onoreze obligatiile pe care le are fata de fermieri. In zootehnie sint in derulare investitii de milioane de euro care nu vor mai putea fi continuate, iar cei care deja au investit vor fi nevoiti sa-si inchida portile. Sa nu se mai foloseasca de agricultori doar in scopuri electorale", a spus Ilie Sarbu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.