Economic

Deloitte pariaza pe majorarea TVA

Ziarul de Vrancea
22 oct 2009 696 vizualizări
Reprezentantii firmei de consultanta considera ca marirea acestei taxe este iminenta deoarece nimeni nu se va atinge de cota unica din motive politice, iar alte solutii pentru echilibrarea bugetului nu prea sint

Fondul Monetar International (FMI) si autoritatile romane ar putea opta pentru majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA), desi optim pentru economie ar fi mentinerea nivelului actual de taxe, considera presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici. "Cred ca taxa pe valoare adaugata (TVA) se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, este o reduta cistigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intimpla in jurul nostru, multe state europene opteaza pentru aceasta solutie de cota unica in care noi am fost un pic pionieri", a spus Mucibabici. Pe de alta parte, el a explicat ca din experienta anterioara cu Fondul Monetar International (FMI), expertii FMI pledeaza pentru solutii sustenabile cu un efect pe termen lung, dar din cauza dificultatilor intimpinate de stat in implementarea acestora se opteaza pentru o solutie rapida, cum este majorarea TVA.


TVA va urca la 22%


In acelasi timp, Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte expert in fiscalitate, a subliniat ca majorarea TVA reprezinta o solutie la indemina statului in conditiile, in care pentru acest tip de taxa certitudinea unei colectari rapide este mai mare. "Eu am pariat acum citeva luni ca taxa pe valoare adaugata se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi sa nu creasca, insa, din punctul de vedere al bugetului si competitivitatii in plan international, majorarea TVA este raul cel mai mic, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie, in cazul exportatorilor, de exemplu. Pe de alta parte, daca s-ar modifica alte taxe si ar creste costul cu forta de munca pentru angajator, acest lucru s-ar reflecta si in costul de productie, a precizat Wessel. El a adaugat, insa, ca oameni de afaceri se arata ingrijorati de o eventuala majorare a TVA, in conditiile in care se tem de o scadere a vinzarilor, survenita in urma scaderii cererii de consum si cresterii preturilor. Pe de alta parte, seful firmei de consultanta Deloitte, George Mucibabici, a subliniat ca ingrijorator este mai degraba acest tipar prin care autoritatile romane incearca sa gaseasca solutii rapide, nu pe termen lung.


Un caz atipic: Bulgaria reduce TVA


Legislatia fiscala ar trebui sa prevada plata automata a dobinzii in cazul TVA-ului rambursat cu intirziere companiilor de catre stat, arata un sondaj prezentat ieri de Deloitte, din care reiese ca doar 3% din companiile care au inaintat cereri in acest sens au solicitat si plata dobinzilor. "Pentru moment, doar 3% dintre companiile care au inaintat cereri pentru rambursarea TVA-ului au solicitat si dobinzile de intirziere a platilor. Dobinzile reprezinta un drept implicit al contribuabililor, dar companiile chestionate s-au aratat rezervate in privinta beneficiilor imediate, invocind eventuale repercusiuni din partea autoritatilor. O solutie ar fi ca legislatia sa prevada plata automata a dobinzii, in cazul in care organele fiscale depasesc perioada legala pentru solutionarea rambursarilor", a declarat partenerul Deloitte Romania expert pe probleme de fiscalitate, Pieter Wessel. Totodata, potrivit studiulului companiei de consultanta Deloitte, cea mai mare parte a companiilor intervievate care au aplicat pentru rambursarea de TVA (peste 40%) din 2007 pina in prezent au solicitat sume mai mari de un milion de euro. Un caz aparte in reprezinta politica fiscala a Bulgariei. Ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov a anuntat recent ca vrea sa reduca TVA-ul de la 20% in prezent la 16%. Masura nu va fi luata imediat, ci gradual, in urmatorii patru ani. Djankov a fost economist la Banca Mondiala.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.