Economic

Agricultura vrinceana, la raport

Ciprian Fânaru
22 oct 2009 1273 vizualizări
Cursurile si subventiile sint asii din mineca sefilor de la OJCA si APIA

La sedinta de ieri a Colegiului Prefectural, sefii de deconcentrate din Agricultura si-au prezentat rapoartele de lucru. Ioan Rosu, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) si Vasile Carnariu, director al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), au raportat ce au facut pentru atragerea de fonduri europene sau cum stau cu platile catre fermieri. OJCA se lauda cu formarea profesionala a producatorilor prin organizarea de cursuri in domeniile alimentar, agricol, horticol, silvic, fara de care nu se pot face afaceri in domeniu. Costul unui astfel de curs e de 350 de lei si dureaza intre 3 si 6 luni. In acest an, OJCA a derulat 15 cursuri, pentru 407 cursanti. Ioan Rosu a afirmat ca popularizarea masurilor de finantare s-a realizat, dar ca sesiunea "bogata" de 202 proiecte la 141 (Sprijinirea fermelor de subzistenta)"" locul 4 pe tara - ar fi putut fi mai fructuoasa. In cadrul masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri" s-au finalizat 10 proiecte in valoare de 200.000 de euro. Motivele pentru care unii agricultori n-au putut benficia de sprijin au fost neindeplinirea unei serii de conditii, cum ar fi lipsa certificatului de producator sau neafilierea la asociatii. Potrivit APIA, 280 de producatori vrinceni vor primi bani pentru schema de sprijin pe suprafata (SAPS), 20 dintre acestia fiind mari fermieri. Vasile Carnariu n-a uitat sa sublinieze ca fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu, a fost cel care a facut posibila alocarea avansului de 70% din SAPS. La sectorul zootehnic au fost declarate eligibile 5.068 de cereri la bovine, 586 ovine si 245 la caprine. Anul trecut, sprijinul a fost de 495 de lei la bovine si 44 de lei la ovine/caprine. Au fost depuse de asemenea 31 de cereri de defrisare a vitei de vie si 39 pentru reconversie pentru care beneficiarii vor incasa 2,8 milioane euro, aferenti unei suprafete de 222 de hectare. "Guvernul plateste in avans si face un efort pentru ca banii sa ajunga mai repede la oameni. Fermierii sa aiba garantia si ca subventia la motorina de 1 leu/litru se va acorda", a dat asigurari prefectul Ion Oprea. (C. FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.