Economic

Croitoru: Ruperea acordului cu FMI ar fi dezastruoasa pentru Romania

Ziarul de Vrancea
19 oct 2009 776 vizualizări
Intreruperea acordului ar conduce in primul rind la cresteri enorme ale costurilor de finantare

Ruperea acordului cu FMI ar fi dezastruoasa pentru Romania, in conditiile in care orice zi de intirziere in cadrul acestuia ar duce la cresteri "enorme" ale costurilor de finantare, a declarat premierul desemnat Lucian Croitoru. "Orice zi de intirziere se poate transforma in cresteri enorme ale costurilor", a spus Croitoru, intrebat daca o intrerupere a acordului de finantare externa cu FMI ar duce la un "derapaj financiar". De asemenea, el a catalogat drept blind termenul "derapaj" in acest caz, aratind ca urmarile ruperii acordului ar fi foarte grave. Totodata, Croitoru a aratat ca riscul, in cazul in care Romania nu incheia acest acord, era ca statul sa se finanteze "din ce in ce mai scump, din ce in ce mai scurt", ca maturitate a finantarilor, putind ajunge la oprirea finantarilor. "Prioritatea mea pe termen scurt este continuarea acordului cu FMI. Indraznesc sa spun ca este la fel de importanta sau poate chiar mai importanta decit asigurarea alegerilor. Sigur ca asigurarea alegerilor este esentiala intr-o democratie, insa si asigurarea la timp a finantarilor este la fel de importanta", a spus Lucian Croitoru. FMI a aratat, intr-un comunicat de presa transmis in urma caderii guvernului Boc, ca o misiune a Fondului va veni la Bucuresti, pentru a demara discutiile in cadrul celei de-a doua evaluari in cadrul acordului de finantare, imediat dupa formarea unui nou cabinet. Referitor la rolul sau ca premier desemnat de catre presedinte, Croitoru a precizat ca doreste sa aiba "primul si ultimul cuvint in formarea guvernului". "Nu am fost la discutiile cu presedintele ca sa spun >. Nu m-am dus fara sa spun ca trebuie sa fiti de acord ca am, ca premier, primul si ultimul cuvint in formarea guvernului. Nu sint pionul sacrificat, am vazut ca lumea, respectiv o parte a presei, incearca sa ma prezinte ca pe un om slab", a afirmat Croitoru. Referitor la discutiile cu partidele, el a afirmat ca le va solicita specialisti din rindurile lor, insa isi va exprima preferintele si in acest sens. Croitoru a mai spus ca de la momentul desemnarii sale ca premier a lucrat la programul de guvernare, care va fi in linie cu acordurile pe care Romania le are cu FMI, cu UE si Banca Mondiala. "Pentru ca programul de guvernare este presupus a fi pentru patru ani, el este in linie cu Programul national de dezvoltare, precum si cu Programul de convergenta al Romaniei cu Uniunea Europeana", a mai spus Croitoru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.