Economic

Marile magazine vorbesc despre marirea preturilor la alimente

Ziarul de Vrancea
16 oct 2009 751 vizualizări
De vina pentru majorarea preturlor este in opinia Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania Legea comertului cu produse alimentare

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca Legea comertului cu produse alimentare, promulgata de catre presedintele Traian Basescu, va putea duce la cresterea preturilor la produsele alimentare si la blocaje financiare atit de partea retailerilor, cit si a furnizorilor. De asemenea, potrivit AMRCR, alte efecte negative ce ar putea fi cauzate de aceasta lege sint scaderea investitiilor in comert, a locurilor noi de munca sau chiar pierderea locurilor de munca. In plus, in comunicatul AMRCR se mai arata ca Asociatia considera ca promulgarea de catre presedintele Traian Basescu a legii comertului cu produse alimentare, in forma adoptata de Parlament pe 16 septembrie 2009, este expresia finala si clara a politicii de imixtiune nejustificata a statului in mecanismele economiei de piata libere. AMRCR justifica afirmatia prin citeva exemple, printre care faptul ca Autoritatea de Concurenta a afirmat recent ca in Romania exista o competitie puternica intre comercianti si ca este improbabil ca masurile interventioniste ale statului, justificate de presupuse interese sociale, sa duca la rezultatele afirmate. De asemenea, Asociatia arata ca state vecine precum Ungaria, Slovacia sau Cehia au asistat la esecul unor legi similare. In plus, AMRCR sustine ca nu a existat o fundamentare reala a legii, pe baza unui studiu de impact realizat in cooperare cu specialisti in economie, cu precadere in sectorul comertului. Astfel, Asociatia sustine ca singura explicatie pentru adoptarea acestui act normativ o reprezinta "raspunsul favorabil al factorului politic la interese economice particulare, invaluite demagogic in haina afirmarii interesului social colectiv". Legea comertului cu produse alimentare - Codul de Bune Practici- a fost aprobata in 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra si sapte abtineri. Prin acesta se elimina taxa de deschidere de magazin care varia intre 1.000-15.000 de euro. De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminata si taxa de remodelare, taxa fixa care se solicita pentru modernizarea magazinelor existente, care varia intre 1.000 si 5.000 de euro. Aceasta este scoasa prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legatura cu actul de comert. Serviciul de vinzare garantata, care reprezinta un procent din cifra de afaceri si se solicita pentru garantarea vinzarii produselor in reteaua respectiva este de asemenea eliminat. Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunara. in plus, este scos serviciul de gestionare a gamei care putea fi de pina la 2% din cifra de afaceri lunara. Taxa de listare furnizor, magazin care putea ajunge pina la 15.000 de euro potrivit Codului de Bune Practici poate fi diminuata ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica). Prin legea Codului de Bune Practici, taxarea de listare a articolelor, care putea ajunge pina la 500 euro pe produs, se va putea diminua ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.